Zdravko Marić: Vlada je spremna za servisiranje značajnih ovogodišnjih otplata i refinanciranje dospjela duga

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je vlada spremna za servisiranje značajnih ovogodišnjih otplata i refinanciranje dospjela duga.

U izjavi novinarima uoči svoga predavanja “Porezna reforma i utjecaj na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave” u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Marić je podsjetio da 8. veljače dospijeva domaće izdanje desetogodišnje kunske obveznice iz 2007. godine od pet i pol milijardi kuna, koju država mora refinancirati. Do tog trenutka računamo s jednim domaćim izdanjem, rekao je Marić.

Dodao je kako se suzdržava od prejudiciranja bilo kakvih uvjeta zaduženja. Istaknuo je da vlada kod plana otplate dospjelih obveza uzima u obzir cijelu godinu te da, uz državni proračun, ove godine ima dosta ambicioznu agendu i raspored s refinanciranjem i restrukturiranjem dugova, prije svega kompanija u cestarskom i autocestarskom biznisu. Za njih smo, kaže Marić, predvidjeli početak procesa tijekom drugog tromjesečja i vjerojatno egzekuciju tijekom trećeg tromjesečja.

Facebook Komentari