Treći ponedjeljak u siječnju – Blue Monday: Danas ste preživjeli najdepresivniji dan u godini

Ad

Piše: Darija Vukres

Ukoliko se danas ne osjećate dobro, ili jednostavno niste svoji, iako bi sve trebalo biti u redu, znajte da postoji razlog za to!

Ovogodišnji “blue monday” mogao bi biti najdepresivniji dosad zbog smrti slavnih osoba te strahova oko Brexita i Donalda Trumpa, kaže stručnjak koji je smislio taj izraz za najdepresivniji dan u godini, piše Telegraph. Najdepresivniji dan u godini zapravo je marketinški trik koji je započeo kao otkriće nastavnika Cliffa Arnalla sa Sveučilišta u Cardiffu. No ubrzo se ispostavilo da je riječ o marketinškoj kampanji, a sveučilište se distanciralo od “otkrića” i “znanstvenika”. No znali su marketinški gurui da ima nešto, osim vremena, tmurno u siječnju.

Iščekivanje blagdana, period koji danas počinje već u jesen, pa onda i vrhunac euforije, ostavit će mnoge ljude u siječnju bezvoljnima. Iako se naziv depresija koristi za bilo kakvo loše raspoloženje, točnije je reći da je kod mnogih ljudi tek riječ o emotivnoj ispražnjenosti. Pogotovo kad se uz to veže i objektivno teško vrijeme opće besparice. Stručnjaci savjetuju da se bude blaži prema sebi, da očekivanja budu realnija, čime se izbjegava razočaranje. Može se i racionalnije planirati potrošnja, ali i prihvatitii da je sada, eto, takvo stanje, ali da će proći. Situaciju nekada ne možemo promijeniti, ali način kako se nosimo s njom možemo.

Ali ne zaboravite! Dnevne depresije, ili čak i ozbiljne kronične depresije, lakše je podnositi s ljubavlju psa, pokazuju istraživanja. Jednostavno, oni su uvijek tu, vole nas bezuvjetno i željni su vidjeti nas uvijek, sretni su doslovce i kada izađete iz kupaonice…Psi nam koliko god teško jutro bilo svojim maženjem daju razlog da nastavimo dalje.

Sigurni smo da će vam pomoći i ovaj video:)

Facebook Komentari