Paar i Bracanović bez suglasja o plagijatu ministra Barišića

Odluka Odbora za etiku u kojoj stoji kako je ministar Pavo Barišiću svojem doktorskom radu plagirao američkog znanstvenika, podijelila je hrvatsku javnost i znanstvenike.

Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić poslao je otvoreno pismo premijeru, u kojem traži da se ministar smijeni. Nakon Đikićevog pisma javnosti su se u obrani ministra Barišića obratili ugledni znanstvenici, među kojima su Miroslav Radman, Slobodan Vukičević, Stipe Jonjić, Mislav Ježić, Miloš Judaš, Mile Ivanda, Vlasta Bonačić-Koutecky, Aleksandar Jakir. Još preko stotinu profesora potpisalo je pismo potpore Barišiću.

A svoje viđenje situacije u Studiju 4 iznijeli su akademik Vladimir Paar i izvanredni profesor s Hrvatskih studija dr. Tomislav Bracanović.

Prijavu smo podnijeli još u veljači 2011., dok nije bio ministar. U prijavi smo naveli da je dr. Barišić u svome preglednome radu koristio niz izvora, odlomaka i rečenica iz drugih izvora i autora koje nije ili je neadvekatno naveo. Riječ je o sedam ili čak osam odlomaka. Ne može se reći da se radi o samo jednoj fusnoti i samo o Schlesingeru, a kamoli o tipfeleru, problematična je svaka stranica tog rada, napominje Bracanović.

Akademik Paar je ustvrdio kako je potpuno nekompetentno tijelo odlučivalo o plagijatu. Analizu poput izvrsne Inoslava Beškera nitko nije napravio, dodao je Paar. Mislim da nije u pitanju Barišić, u pitanju je znanstveni pristup hrvatskoj znanosti, smatr. Problem je u tome što ovo nije originalni već pregledni rad, gdje je uobičajeno da se ne mora strogo znanstveno reći sve izvore – vi ste kombinaciju napravili i prežvakali drugačije, dodao je akademik.

Sasvim suprotno smatra Bracanović – da pregledni rad baš mora navesti autore kako bi čitatelj mogao dobiti dobar pregled tko je koju tezu zastupao. To je čak stroža forma od autorskog, dodao je.

Prije dva dana pojavila se popravljena verzija originalnog Barišićevog rada, s citatom Schlesingera, ali sam članak je objavljen 2007., a citirani članak objavljen je na internetu 2008. pa opet imamo pogrešku, kaže Bracanović.

Paar odgovara da tako i Darwina, Kopernika Einsteina možemo nazvati plagijatorima. Ovo što Odbor govori su besmislice – od njih petero nitko ništa ne zna o filozofiji, kaže Paar. Bracanović smatra da za usporedbu teksta treba samo dobro čitati, bez puno ekspertize. Preuzimao je i tipfelere i pogrešne reference, napominje Bracanović, a Paar uzvraća da ni Schlesinger nije imao autorski članak i da svaka znanost ima svoj jezik.

Riječi je bilo i o prijedlogu koji je izglasan na izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća – da se Hrvatskim studijima promijeni status iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel. Bracanović je rekao kako se većina djelatnika i studenata Hrvatskih studija protivi toj ideji. To je degradacija fakulteta. Osobito su protiv da na sjednicama glasaju predstavnici Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, koji se odvojio od Hrvatskih studija, zaključio je Bracanović.

Facebook Komentari