Njemački mediji o proračunatoj provokaciji Srbije s vlakom koji ne vozi nikuda, očekuju reakciju EU

Ad

Njemački tisak danas se bavi i sukobom oko srpskog vlaka iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu koji nije stigao na cilj, a komentatori uglavnom ocjenjuju da je temeljni spor Beograda i Prištine daleko od rješenja, prenosi Deutsche Welle.

U tekstu pod naslovom “Krhki Balkan”, list Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da su “ratničke riječi koje su tijekom vikenda izgovorene između Kosova i Srbije bile, prije svega, kazališna predstava”.

“Nije vjerojatno da će doći do nasilja između dvije zemlje, ali ovaj slučaj pokazuje koliko su krhki mir i stabilnost na Balkanu. Spor oko željezničke linije između Beograda i sjevernog Kosova, gdje su naseljeni Srbi, nije lakrdija, već opasan simptom krize. Da se radilo o samo jednoj običnoj prometnoj vezi, stvar bi bila riješena pragmatično kao što su riješene i mnoge druge tijekom proteklih godina. Ali, Srbija je napravila provokaciju ispisivanjem parole ‘Kosovo je Srbija’ po vlaku, a Kosovari su spremno prihvatili loptu”, dodaje list.

Süddeutsche Zeitung svoje je izvješće naslovio “Vlak koji ne vozi nikuda” po jednom od najpoznatijih njemačkih šlagera pjevača Christiana Andersa, iz 1972. godine.

“Nakon prekida od 18 godina, Srbija je u subotu, propagandnim vlakom, željela početi željeznički promet s Kosovom. Nakon žestokih reakcija susjeda, srpski je premijer Aleksandar Vučić ipak naredio da se vlak zaustavi pred samom granicom. On je optužio Prištinu da je poslala policijske snage na granicu da bi isprovocirala sukob. Vlak s natpisom ‘Kosovo je Srbija’ na više jezika, trebao je voziti do Kosovske Mitrovice”, piše muenchenski dnevnik.

Isti je list objavio i komentar pod naslovom “Srce sve manje i manje” u kojem piše i ovo: “Da biste iz ljudi izvukli ono najgore, morate im dati susjede. Tolerira li netko glasnu glazbu i gomile lišća, često ovisi o tome je li sam napravio buku i smeće ili oni dopiru iz susjedne stambene jedinice. Pri pogledu preko ograde, srce se smanjuje… Koliko god ova provokacija bila jeftina i koliko god apsurdno bilo insceniranje Srbije kao mirotvorca, ovaj vlak nije bio samo lakrdija. On je bio podsjećanje na to da je mir u Europi rezultat bolnih kompromisa. Suradnja Kosova i Srbije bazira se na obećanju da će oboje biti dio EU. A za aroganciju i kratkovidnost, koje tu EU uništavaju iznutra, neće prvi platiti Farageovi, Le Penove i Petrijeve u centru društva. Raspad će početi na obodima, tamo gdje EU još uvijek znači nadu”, piše Süddeutsche Zeitung.

Berlinski Tageszeitung piše da naravno da nije bio u pitanju “slobodan prijevoz osoba između dvije zemlje” već “proračunata provokacija, jer se krenulo od toga da kosovska vlada neće dopustiti takvo što”.

“Jak čovjek Srbije, Aleksandar Vučić, kojega je Europska unija mnogo hvalila zbog mirnodopske politike, kao da želi pokazati da može i drukčije. Još i prije srpskog pravoslavnog vlaka, u Francuskoj je uhićen bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, na osnovu srpskog naloga za uhićenje, u kojem ga Beograd tereti za najstrašnije ratne zločine. Već i to je u Prištini shvaćeno kao teška provokacija”, navodi list.

“Jedino logično objašnjenje srpske provokacije s vlakom jest da Vučić želi izvršiti pritisak na EU kako bi ona više izašla u susret Srbiji. Ali, to je i igranje vatrom sa srpskom manjinom na Kosovu i albanskom na jugu Srbije, koje bi se lako moglo oteti kontroli. Bruxelles bi za promjenu trebao pravovremeno reagirati i utjecati na obje strane kako bi se situacija smirila. Inače će se naknadno svi opet čuditi kako je moglo doći do tako teške krize”, piše Tageszeitung.

“Ova mala epizoda”, ukazuje magazin Focus, “pokazuje koliko se brzo sitnice mogu pretvoriti u ozbiljnu opasnost”. “Ona pokazuje još nešto: principijelne pozicije u kosovskom sukobu su i dalje nepremostive. I pored višegodišnjih posredničkih napora EU, i pored milijardi za financijsku pomoć, i pored zaštitnih snaga KFOR koje predvodi NATO, i pored velike inozemne misije Eulex, Srbija želi vratiti Kosovo koje se 2008. godine otcijepilo i sada ga priznaje više od 100 zemalja. Kompromisi koje predlaže Bruxelles, a ionako nisu provedeni u djelo, grebu samo po površini problema”, dodaje Focus.

Lekaj Prljaskaj: Srbija i dalje provocira, nitko ih ne napada a oni su stacionirali dvije tisuće vojnika uz granicu s Kosovom

Facebook Komentari