FOTO Bizarno? Kolekcija nakita izrađena od ljudskih zuba, nazvana “Ljudska slonovača”

Piše: Darija Vukres

Lucie Majerus, studentica dizajna iz Eindhovena postala je poznata po dizajniranju i izradi neobičnog nakita. Njena kolekcija pod nazivom “Ljudska slonovača” sastavljena je od komada nakita izrađenih od ljudskih zuba.

Lucie je ovu kolekciju napravila kao alternativu pravoj slonovači zbog koje su ove životinje na pragu izumiranja.

“Gotovo smo uništili slonove zbog njihovih kostiju koje su veoma cijenjene, ali zašto ne cijenimo i naše na jednak način. Kada sam izvadila umnjake zadržala sam ih i došla sam na ideju o ‘Ljudskoj slonovači’. Želim izmijeniti svijest o cijenjenim materijalima i upotrebi konvencionalnih dragocjenosti. U suprotnosti sa materijalnom vrijednošću ‘Ljudska slonovača’ ima za cilj predstaviti metaforu ličnih dragocjenosti koje nosimo na sebi”, kaže Lucie.

Kolekcija sadrži naušnice, broševe, manžete i prstenje. Reakcije na njenu kolekciju su, prilikom predstavljanja na holandskoj Sedmici dizajna, bile podijeljene, piše Independent.

“Nisu bili prestravljeni. Većini se dopala ideja o ovakvoj izradi nakita. Međutim, reakcije na društvenim mrežama nisu bile najbolje”.

Lucie je pomislila kako nakit od zuba kod ljudi budi sliku o bolnom vađenju i trulim zubima. Međutim, zubi su veoma zahvalan materijal te ih je lako transformisati u željene oblike.

Lucie već ima pregršt narudžbi za nakit. Njen stomatolog je naručio izradu manžeta od zuba nepoznatih ljudi, a postoje i oni koji na taj način žele sačuvati uspomenu na preminulog.

Bizarno ili…? Što mislite?

zubi2 zubi3 zubi4 zubi5 zubi6

Facebook Komentari