Srbijanski predsjednik Nikolić ratom otvoreno prijeti Kosovu: Po Ustavu smo dužni zaštititi svaki pedalj svojeg teritorija

Vlak koji je u subotu prvi put krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd. Zbog tenzija s Kosovom, u Srbiji je sazvano krovno tijelo za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost da će se “svaki sljedeći pokušaj kosovskih institucija da izazovu sukob, poput događaja vezanih uz vlak, završiti loše”.

“Upozoravam sve u privremenim institucijama u Prištini da ne stupaju na teritorij gdje ne mogu biti. Mi ne želimo rat, ali po Ustavu smo dužni zaštititi svaki pedalj svojeg teritorija i građane. Svaki novi pokušaj završit će loše. O tome neka razmišljaju Albanci i njihovi sponzori”, poručio je Nikolić.

Kazao je i da EU mora dati odgovor je li točna izjava kosovskog premijera Ise Mustafe da su za zaustavljanje vlaka imali suglasnost EU-a.

Kako je naveo srbijanski predsjednik, sinoćnje pojavljivanje jednice ROSU bio je znak da Albanci žele rat, prenosi Blic.

Nikolić je bio ironičan pa je kazao da “sporazumi iz Bruxelessa služe da se Srbija podsjeti na što se obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze”. Kazao je i da mnogo država podržava stav Srbije te da očekuje da se o cijelom slučaju izjasni i EU. Nikolić je rekao da je njegov prijedlog da se sada u Bruxellesu pregovara samo o tome kako će vlak iz Beograda doći do Kosovske Mitrovice.

“Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe”

Vlak je zaustavljen u Raški, na posljednoj stanici prije granice s Kosovom. Pojavila se informacija da je na pruzi postavljen eksploziv, a premijer Srbije Aleksandar Vučić naredio je da se vlak vrati u Beograd.

Na vlaku je na 20 jezika, između ostalog i albanskom, napisano “Kosovo je Srbija”, a kosovska ministrica Edita Tahiri tražila je od službenog Bruxsellesa da zaustavi vlak.

Zbog ove situacije danas u 11 sati počela je sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost kojom predsjedava srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, javlja B92. Sjednica se održava u zgradi Generalštaba Vojske Srbije. Na njoj sudjeluju i premijer Vučić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar obrane Zoran Đorđević, ministrica pravosuđa Nela Kuburović, ravnatelj policije Vladimir Rebić te načelnik glavnog stožera Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

U subotu navečer je Vučić održao sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti. Tada je upozorio da je “Priština igra ratne igre te da je potezima koje je produzela povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi izazvati šire sukobe na zapadnom Balkanu”.

“Ovo je moja posljednja molba i upozorenje svima, Albancima na Kosovu i Metohiji. Srbi na Kosovu i Metohiji trebaju ostati na svojim ognjištima. Moja molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju napasti srpski narod oružjem, jer Srbija te napade neće dozvoliti.
Bile su problem čokoladice iz Srbije, pa đuveč iz Srbije, danas je vlak iz Srbije. Nama ništa nije problem, jedino je problem ako netko misli ubijati Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe. Molimo ih da se ponašaju odgovorno. Neka ne ruše ono što smo dugo gradili. Vlak nije prijetnja nikome, čokoladica nije prijetnja nikome”, poručio je Vučić u subotu.

Vučić sazvao izvanrednu presicu: Ja sam zaustavio vlak, Albance samo molim da ne ubijaju Srbe!

Vučić sazvao izvanrednu presicu: Ja sam zaustavio vlak, Albance samo molim da ne ubijaju Srbe!

Share This Article