Predsjednica ponovila poruku s inauguracije, premijer: Uvijek smo pripadali europskom civilizacijskom krugu

Ponavljajući riječi iz inauguracijskog govora “Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska” te ističući da je od međunarodnog priznanja Hrvatske učinjeno puno, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pozvala je sa nedjeljnog svečanog koncerta kojim je obilježena 25. godišnjica međunarodnog priznanja, da se za domovinu učini puno više.

“Nemojmo zaboraviti da je Sveta Stolica priznala Hrvatsku 13. siječnja. No, danas gledamo kakvu Hrvatsku želimo. Želimo ostanak mladih, da nam ne odlaze diljem svijeta”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dodajući tome i želju da Hrvatska iskoristi svoj geografski prostor, resurse i vrijedne ljude koje ima.

“Nastavit ćemo s ulogom aktivnog predvođača odluka u EU i NATO-u”, kazala je. Hrvatska mora biti država mladih, poručila je također. Navela je i da je surađivala s diplomatima u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske.

“Vjerujem u te, zemljo moja hrvatska!”, kazala je na kraju govora.

Predsjednik Sabora Božo Petrov kazao je da je Hrvatska 25 godina nakon priznanja “pred novim odgovornostima i prioritetima”, a da iz sjećanja i poštovanja prema onima koji su dali živote za Hrvatsku treba napraviti zemlju kakvu su oni sanjali. Čestitao je godišnjicu riječima: “Živjela Hrvatska!”

Premijer Andrej Plenković nazvao je priznanje povijesnom čašću i velikom pobjedom hrvatske diplomacije. Franju Tuđmana nazvao je vizionarom, koji bez jedinstva Hrvatskog naroda u zemlji i inozemstvu ne bi mogao uspjeti.

“Ta ljubav, srce i solidarnost je neponovljiva, jedinstvean”, kazao je Plenković. Naveo je i da je Hrvatska uvijek pripadala europskom civilizacijskom krugu.

Facebook Komentari