Kreće eutanazija: Radi se o farmi rasplodnih patki i ne bi trebalo nikakvo meso ići s te farme

Pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić održao je konferenciju za medije ispred Ministarstva poljoprivrede na temu planiranih aktivnosti kriznog stožera vezane za virus H5N8.

Službe ministarstva izrađuju popis farmi u zaraženom području. Virus je, navodi, pronađen na jednoj farmi, a provjereno je ukupno 48 lokacija gdje su uzgaja perad kako na ekstenzivan način, tako i za vlastitu potrebu. Virus je utvrđen na farmi s patkama “Valionica Radina”.

“Sutra su sljedeći koraci pred nama: epidemiološka procjena stanja na licu mjesta kontaktnih gospodarstava, a zatim ćemo pristupiti eutanaziji u mjestima gdje je utvrđen virus influence”, kazao je Agičić.

Pogođena su mjesta Sop Bukevski, a vjerojatno i Zablaće, ali sutra će donijeti odluku o eutanaziji na farmama na ugroženom području, dodao je. Trenutno je ograničen promet kako roba, tako i ljudi, a uspostavljena je i suradnja s vatrogascima, policijom te Centrom 112.

Veterinarska služba koja će sutra izaći na teren se sastoji od više ekipa – 40 veterinara i tehničara te 19 inspektora.

“Postupak je takav da se prije eutanazije obavi procjena vrijednosti, težine i dobi životinja. Inspektori imaju jednoobrazno postupanje – ta procjena će biti temelj za isplatu odštete, koja će biti propisana rješenjem i ona će biti isplaćena u što ranijem roku, nadamo se od mjesec dana”, kazao je.

Virus je otkriven u laboratoriju Centra za peradarstvo, nakon što je vlasnik posumnjao na gripu zbog većeg broja uginuća, a odmah je uslijedilo zatvaranje područja i zabrana kretanja.

“Radi se o farmi rasplodnih patki i ne bi trebalo nikakvo meso ići s te farme. Moguće je da je netko kupio jaja i ako je netko to učinio u proteklih 21 dan – po sljedivosti ćemo izvršiti povlačenje ne samo jaja nego i dugih proizvoda”, kazao je Agičić.

“Za ljude ovaj virus nije opasan, ali je jako patogen za životinje – želimo spriječiti zarazu daljnju domaće peradi”, objasnio je eutanaziju.

Problem su divlje ptice, jer one lete kilometrima dalje – virus se najčešće pronalazi kod divljih, vodenih ptica, ali može ga prenijeti sve što leti i ima perje. Prilikom zaustavljanja proširenja virusa gleda se na geografske osobitosti terena – rijeku Savu i šume.

Dane su upute za biosigurnosne mjere i promotreni su klinički znakovi i u drugim dvorištima, ali moguće je da je zaržena perad mimo dvorišta u kojima je utvrđena pojava virusa i dalje u fazi inkubacije.

Nije mogao odgovoriti kolika je šteta, jer ona će se znati nakon inkubacije. Zasad je poznato da eutanazija slijedi za 2500 ptica u ekstenzivnom uzgoju plus dvije farme.

“Bit će manja nego u europskim državama gdje toga ima puno”, smatra Agičić.

Facebook Komentari