Kraj sage u Glavaševoj stranci? Dragan Vulin ostaje na čelu HDSSB-a, ukinuta Sokolska garda

Dragan Vulin ostaje na čelu HDSSB-a, no on je bio ujedno i jedini kandidat na izvanrednom izbornom saboru te stranke. Potpredsjednik je Karlo Šatvar.

Izbori su, sazvani, podsjetimo, nakon velikog raskola s kojim su se suočili jesenas, ali sve je počelo debaklom na parlamentarnim izborima. U tajnom glasovanju, koje im ranije nije bilo praksa, Vulin i Šatvar dobili su sva 444 glasa, koliko je i bilo važećih listića od ukupno 456, javlja Večernji list.

– Jedan je HDSSB, a u registru političkih stranaka bit će ono što ste vi danas izabrali – poručio je Vulin nakon objave rezultata, aludirajući vjerojatno na ranije izbore, koje su održali odmetnici na čelu s Vladimirom Šišljagićem i Dinkom Burićem, a Vulinova strana ih ne priznaje. Prihvaćen je i novi statut pa je, time, ukinuta i Sokolska garda.

– Prošli smo teško razdoblje posljednjih 15 mjeseci. Nije nam trebalo ono što se dogodilo s neuspjelim stranačkim pučem, naštetilo je to HDSSB-u. Znam da se mnogi pitaju ima li smisla nastaviti raditi i boriti se s obzirom na sva ta događanja u stranci. Ima smisla. Ja sam odlučio ne predati se jer se nismo predavali ni kada je bilo puno teže, pa nećemo ni sada – poručio je Vulin na početku sabora. Motiv pučista nije bio, nastavio je, demokratizacija stranke, “nego nešto drugo”.

– Prozivalo nas se da se sukobljavamo, inatimo, ali i takav način djelovanja je donio rezultate za naš zavičaj. Prije nekoliko mjeseci postali smo dio vladajuće većine na čelu s HDZ-om. U budućnosti vidim suradnju HDSSB-a s drugim strankama, s Vladom RH na projektima koji su od interesa za Slavoniju i Baranju. Vjerujem da smo blizu toga da formiramo i slavonski lobi – istaknuo je on.

Inače, na saboru je bio i Ivan Anušić, čelnik osječko-baranjskog HDZ-a, a kao osobni izaslanik predsjednika te stranke i premijera Andreja Plenkovića. Izjavio je kako im svima treba biti zajednička vodilja napredak Slavonije i Baranje te da im je to zajednički cilj.

Branimir Glavaš, osnivač HDSSB-a, nije se kandidirao niti za jednu funkciju u stranci.

– Zatvorena je danas stranica sukoba i raskola unutar HDSSB-a. Od danas dišem punim plućima i grabimo krupnim koracima prema lokalnim izborima – kazao je Glavaš novinarima. Novinaru su ga pitali i kako se osjeća što je izaslanik HDZ-a gost na njihovu saboru, budući da je HDSSB i nastao nakon raskola u osječkom HDZ-u 2005. Usto, Vulin je najavio i moguću suradnju HDZ-a i HDSSB-a na lokalnim izborima.

– U politici nikada ne reci nikada! Činjenica da su ovdje izaslanici više političkih stranaka predvođenih HDZ-om demantira sve one koji su nas napadali da vodimo izolacionističku politiku. HDSSB je ozbiljna, prihvatljiva stranka drugim opcijama – odgovorio je Glavaš. Poručio je i kako se on neće kandidirati na lokalnim izborima.

– Ako mladima bude trebala moja pomoć, rado ću se odazvati jer mi je u interesu da HDSSB, kao moje dijete, bude ozbiljna, respektabilna politička stranka i narednih desetljeća – rekao je.

Facebook Komentari