Hrvatska okovana snijegom – Vozači prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama

Ad

Piše: Dražen Prša

Nakon što su snijeg zabijelio cijelu Hrvatsku, za danas prognostičari predviđaju smirivanje vremenskih prilika.

U prvom dijelu dana bit će većinom oblačno, u unutrašnjosti još mjestimice sa snijegom, a na Jadranu kišom. Na sjevernom Jadranu i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti oborine su prestale, smanjila se naoblaka, vjetar je uglavnom slab, a u Slavoniji do umjeren zapadni i jugozapadni.

Na Jadranu puše umjeren, ponegdje i jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, a uz obalu i bura.

Na području Zagreba, u prvom dijelu dana većinom će biti oblačno, no postupno će se naoblaka smanjivati te se očekuju i sunčana razdoblja. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3 °C.

Po jutrošnjim podatcima DHMZ-a, slab snijeg i dalje pada u istočnim dijelovima Hrvatske. Najviše novog snijega napadalo je u Lici, gdje je u Gospiću i Ogulinu izmjereno 26 centimetara novog snijega.

Ukupno snježnog pokrivača ima najviše na Medvednici i Zavižanu 29, odnosno 66 centimetara. U Zagrebu je jutros izmjereno 8 centimetara, u Osijeku 6, Varaždinu 17 i Karlovcu 13.

snijeg lika3

Prognostičari za sutra najavljuju većinom bez oborina uz sunčana razdoblja.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu ponegdje jaka, na udare moguće mjestimice i olujna bura i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -10 do -5, a na Jadranu od -3 do 4 °C. Najviša dnevna od -3 do 3, a na Jadranu od 3 do 8 °C.

Prestanak je zimskih uvjeta na autocestama A2 Zagreb-Macelj (od 23 sata), A4 Breznički Hum-Goričan (od 1 sat) i Istarskom ipsilonu (od 23,40 sati), izvijestio je HAK.

Zbog snijega i poledice zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, Lici, Istri, Hrvatskom primorju, dijelu Dalmacije, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.
U Gospiću jutros u 7 sati izmjereno je 26 centimetara snijega. Debljina snježnog pokrivača u Otočcu je 14 centimetara, najviše snijega palo je na Zavižanu, 66 centimetara.

Već od ranoga jutra u Gospiću je pretežno vedro i sunčano, iako postoji mogućnost i za slabe oborine. Sutra suho, ali i hladno, očekuju se temperature na -10 stupnjeva. Jutros je bilo jako hladno, u Gospiću je -2, u Otočcu -3, najhladniji je Zavižan s -9 Celzijevih stupnjeva.

HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na autocestama (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) A1 Karlovac-Bosiljevo 2-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica-Zadar 2, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2 i A7 između čvora Diračje i GP Rupa.

Zimski su uvjeti i na državnoj cesti DC1 na dionici Macelj-Krapina-Zagreb-Karlovac-Knin, državnoj cesti DC3 na dionicama Goričan-Varaždin-Breznički Hum i Karlovac-Delnice-Rijeka, Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici GP Rupa-Rijeka-Senj-Karlobag te na mostu Krk (DC102).
snijeg lika4

Facebook Komentari