VIDEO Srbija prijeti Francuskoj zbog Haradinaja: Pustit ćemo islamističke teroriste ako ih uhitimo

Srbija neće odustati od zahtjeva za izručenje bivšeg kosovskog premijera i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja koji je jučer pušten na slobodu iz ekstradikcijskog pritvora u Francuskoj, te traži njegovo hitno izručenje.

Srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović poručila je da je Francuska bila dužna i bez Interpolove tjeralice postupiti prema zahtjevu Srbije za izručenje, prenosi HRT.

Kuburević je drhtavim glasom na rubu plača na konferenciji za novinare podsjetila da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine proširilo istragu protiv Haradinaja i da je došlo do novih dokaza i 30 svjedoka za optužbe protiv njega o kojima nije odlučivao Haški tribunal. Neki od svjedoka dali su pisane izjave, neki imaju status zaštićenih svjedoka, rekla je je ministrica pravosuđa, navodeći da zbog toga ne može otkriti njihov identitet.

Kuburević je naglasila da se u konkretnom predmetu radi o zločinima nad civilnim stanovništvom, prije svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali surađivati s OVK 1999. godine.

Istaknula je i da nije riječ o istim kaznenim djelima za koja je Haradinaj oslobođen pred Haškim tribunalom jer se protiv njega vodio postupak za djela od ožujka do rujna 1998., dok ga srbijansko tužiteljstvo tereti za zločine mahom počinjene u lipnju 1999. godine.

Srbijanska vlada prethodno je potvrdila da će nastaviti s procesuiranjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost i pozvala sve članice EU-a i druge države da poštuju međunarodno pravo, a ne da donose političke odluke u takvim slučajevima.

Ravnatelj Ureda za Kosovo Marko Đurić, zatraživši hitno izručenje Haradinaja, pročitao je dijelove srbijanske optužnice protiv njega u kojima se navodi da je nekadašnji zapovjednik OVK i osobno sudjelovao u najtežim zlodjelima, ubojstvima, mučenjima, silovanjima te da je kriv i za ubojstvo bebe stare 14 dana. Srbija neće odustati od progona svih okrivljenih za ratne zločine, dok oni ne budu izvedeni pred lice pravde, rekao je Đurić.

Želim ovaj put reći da vjerujemo u francuski pravosudni sustav. Srbija šalje upozorenje da ne prihvaća lažnu pravdu po kojoj su ubijanje i zločini dopušteni ako su u interesu velikih sila. Kako se Francuska bude ponašala po tjeralicama Srbije, tako ćemo i mi po njihovim, zaključio je.

U odgovorima na novinarska pitanja, a uživo je prenosio Kurir na svojoj fb stranici, ministrica Kuburević istaknula je da će Srbija, ako Haradinaj bude pušten, postupiti prema reciprocitetu što se tiče eventualnih francuskih zahtjeva za izručenje Srbiji.

Na konkretno novinarsko pitanje, što će u slučaju ako u Srbiji bude uhićen osumnjičeni za terorizam u Francuskoj i ta država traži izručenje, Kuburević je potvrdila da će učiniti kao i Francuska s Haradinajem. (U videu minutu i pol prije kraja)

Share This Article