Sisačko-moslavačka županija iz EU fondova kroz projekte povukla 471 milijun kuna

Piše: Dražen Prša

Prošla je godina za Sisačko-moslavačku županiju bila vrlo uspješna. Stvorili smo vrlo stručnu ekipu i sjajnu razvojnu agenciju. Zahvaljujući SIMORI, ali i djelatnicima Sisačko-moslavačke županije prošle smo godine kroz razne projekte povukli 471 milijun kuna. Plan nam je da ove godine još više radimo na povlačenju sredstava iz EU fondova, kazao je župan Sisačko moslavački Ivo Žinić.

Među najvažnijima je projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta koji je vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, a poljoprivrednicima će se na uporabu vratiti oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U Sisačko moslavačkoj županiji više neće biti minski sumnjivih poljoprivrednih površina a prioritet će biti razminiranje 60 četvornih kilometara šumskih površina.

U 2016. godini uvodi se mjera pronatalitetne politike. Spletom nekoliko mjera potiče se mlade obitelji da imaju troje i više djece. To je doprinos zaustavljanju strmoglavog pada nataliteta.

Uvedene su financijske potpore od 3.000 kuna za svako treće i iduće dijete, sufinancira se sa 50% školske kuhinje za svako dijete koje dolazi iz obitelji s troje i više djece, osiguravaju se srednjoškolske i studentske stipendije. Obitelji s troje i više djece imaju i 50% popusta na turističke pakete u Top Termama Topusko.

I ova godina donosi nam brojne izazove i projekte. Najveća ulaganja Sisačko-moslavačka županija ostvarit će u području zdravstva i školstva. Planiramo započeti izgradnju središnjeg bolničkog paviljona u Općoj bolnici Sisak, završiti Dom za starije osobe u Glini te otvoriti vrata dviju novih škola – osnovne škole u Popovači i srednje strukovne škole u Sisku.

Posebna briga vodi se o razvoju gospodarstva i poljoprivrede, a posebno se ističe projekt “Kupujmo lokalno”.

Riječ je o mreži trgovina diljem Sisačko-moslavačke županije koje nude proizvode isključivo domaćih OPG-ova. Preko 450 izvornih vrlo kvalitetnih domaćih proizvoda može se nabaviti u trgovinama u Sisačko moslavačkoj županiji, a ove godine planira se otvoriti nekoliko prodavaonica u Zagrebu i na nekoliko atraktivnih lokacija u Hrvatskoj.

Cilj je ojačati ovu mrežu, ali i malim i domaćim proizvođačima omogućiti prodor u veće distributivne centre.

Pred nama je još mnogo posla, no znam da ćemo uspjeti u svemu što smo zacrtali, a jamstvo za to su stručan i sposoban tim ljudi kojima sam na čelu, kazao je župan Ivo Žinić.

Facebook Komentari