Prednost MOL-a je da je Hrvatska objavila da će kupiti Inu, otvara se prostor traži ono što je nerealno

Bivši predsjednik Uprave Ine, Davor Štern, gostovao je u Novom danu i komentirao MOL-ove objave dijelova odluke oko arbitraže.

Štern je rekao da nije kvalificiran govoriti o pravnom segmentu odluke o arbitraži.

“Ostao sam iznenađen rezultatom. Ne bih se složio da nije dokazano, smatram da se moglo dokazati, trebalo dokazati. Nije na meni da je komentiram, ali mislim da će se dugo voditi rasprave oko toga i izgubit će se pravi fokus na Inu”, rekao je Štern.

Rekao je da je bio protivnik arbitraže te da do nje nije niti trebalo doći. “Da su se pregovori s MOL-om vodili otpočetka, da je tema bila strategija razvoja Ine i energetike u Hrvatskoj, do toga nije moralo doći. Sad je teško plakati za prolivenim mlijekom”, kazao je.

Štern je istaknuo da, prema informacijama dostupnima iz medija, pretpostavlja da će troškovi arbitraže iznositi nekoliko milijardi kuna. “I suci su ljudi i podliježu prethodnim odlukama. Ja se bojim da će odluka ove arbitraže imati utjecaja i na onu kojom je MOL tužio Inu”, kazao je.

Vlada nije trebala prva objaviti vijest da želi kupiti Inu, mišljenje je Šterna.

“Prednost MOL-a je da je Hrvatska objavila da će kupiti Inu. Sad se otvara prostora MOL-u da traži ono što je nerealno”, smatra Štern. Ako MOL odluči ne prodati svoj udio u vlasništvu u Ini, zasigurno postoje odredbe ugovora po kojima bi se trebalo doći do nekavoga rješenja, istaknuo je Štern. “Ako MOL traži cijenu koju Republika Hrvatska ne može opravdati ni sebi, a niti građanima, onda će ostati ovakav slučaj i bojim se da će doći do zahlađenja i usložnjavanja odnosa između Mađarske i Hrvatske”, rekao je Štern.

Što se tiče modela otkupa Ine od MOL-a, koji uključuje inicijalnu javnu ponudu 25 posto minus jedne dionice HEP-a, Štern je kazao da nije siguran je li to najbolje rješenje. “Nisam sudjelovao u procesu i ne znam za druge mogućnosti, ali da se pronađe financijski fond, koji će kupiti dionice i stvoriti dodanu vrijednost, a kasnije prodati. Postoje i druge naftne kompanije na svijetu koje bi vjerojatno bile zainteresirane ući i postati strateški partner, a i povećanje javnog duga nije toliki krimen, ako je posao u konačnici isplativ i od njega možemo imati koristi”, rekao je Štern.

Ako se dogodi taj dobar scenarij, da Hrvatska uspije otkupiti Inu od MOL-a, trebalo bi formirati najbolju moguću upravu kompanije, smatra bivši predsjednik Uprave Ine. “Sadašnja je dobra, ali trebalo bi je ojačati i izvana, čak možda i sa strancima. Hrvatska je do 2000. godine dobro upravljala Inom. Ina je imala dobru upravu koja joj je omogućila da Ina nastavi s radom. Ina je dobra kompanija, ako se makne politika, a ona prepusti struci”, rekao je Štern, koji je dodao da bi širenje u regiji i strateško partnerstvo s drugim naftnim kompanijama iz susjedstva moglo popraviti poslovanje Ine.

Budućnost kompanije ovisi o upravi, smatra Štern. “Uprava bi trebala biti ta koja će napraviti srednjoročnu ili dugoročnu strategiju za Inu i da se vidi hoće li biti isključivo bazirana na fosilnim gorivima ili će se baviti i obnovljivim izvorima energije. Malo me brine brzina i otkup, ali ako se to sve skupa dobro odvije i postavi strategija, ja sam optimist”, rekao je Štern.

Facebook Komentari