Povratak na velika vrata: bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač vodi Petrokemiju do privatizacije

Piše: Dražen Prša

Nekad gorljivi protivnik privatizacije kutinske Petrokemije, bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač, na prijedlog ministra državne imovine Gorana Marića dolazi na poziciju predsjednika Uprave te tvrtke. Njegov zadatak bit će uspostava novog programa privatizacije te tvrtke.

To je ujedno i naznaka da se nakon podosta mjeseci šutnje iz nadležnih institucija, uskoro planira završiti proces privatizacije.

Popijač je svoju menadžersku karijeru dosad gradio u Fini i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a nakon političke karijere, s obitelji je krenuo u poljoprivredne vode, točnije u proizvodnju jabuka.

Dosadašnji predsjednik Nenad Zečević ostaje u Upravi, a doći će do smjene u nadzornom odboru Petrokemije, gdje će ljetos imenovanog predsjednika Marijana Kuprešaka iz Mostove kvote zamijeniti Mijo Šepak.

Šepak je godinama bio u Nadzornom odboru Petrokemije, pa se ovom brzom kadrovskom promjenom slučaj Petrokemije vraća pod ingerenciju HDZ-a.

Za usporavanje rješavanja ovog slučaja, kažu da je “kriv” kontekst ponude jedinog kandidata na javnom natječaju, PPD-a, bez čije participacije i suglasnosti kao najvećeg vjerovnika ni daljnji procesi rješavanja problema u Petrokemiji neće biti izvedivi.

U međuvremenu, Petrokemija sve više problema ima i na domaćem tržištu, a u posljednjih godinu dana pojavio se i mađarski proizvođač Bige Holding, koji izuzetno niskim cijenama odnosi Petrokemiji kupce gnojiva.

Glavni kreator daljnje politike očuvanja Petrokemije biti će ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je i predložila ministru državne imovine Goranu Mariću da se daljnji postupak restrukturiranja preda u ruke Popijaču, piše poslovni.hr

Facebook Komentari