1.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Podolnjak o Za dom spremni na pečatu udruga: Problem je što taj...

Podolnjak o Za dom spremni na pečatu udruga: Problem je što taj dio nitko nije osporavao 18 godina

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Robert Podolnjak gostovao je na N1 televiziji te je govorio o situaciji na Ustavnom sudu i inicijativom za promjenu načina izbora ustavnih sudaca.

”Već godinama govorimo o potrebi da se mijenja način izbora ustavnih sudaca. Ne samo ja nego i druge osobe iz stručne javnosti. Nakon što smo prošle godine izabrali 10 od 13 sudaca u velikoj mjeri smo za sljedeće godine obavili taj posao. Sad ćemo u smirenoj atmosferi sagledati sve loše stane sadašnjeg izbora i formulirati novi model za budući izbor sudaca”, kazao je Podolnjak.

Izdvojio je što se planira promijeniti u budućnosti prilikom izbora ustavnih sudaca.

”Htjeli bismo osigurati nezavisnost sudaca. Oni ne bi trebali gledati prema svom reizboru, to je zaključak i Venecijanske komisije. Suci ne bi trebali težiti novom mandatu pa da gledaju kako će odlučivati i kako će na to gledati vlast. Eventualno mogućnost izbora do 12 godina jer toliki mandat imaju ustavni suci primjerice u Njemačko”, rekao je.

”Drugi aspekt je kriterij izvrsnosti. Moramo naći kriterije stručnog vredovanja. Možda je lakše to utvrditi kod profesora pravnih znanosti. Mi bismo predložili da se mogu kandidirati samo suci najviših sudova. O tome treba provesti raspravu, ali to više ne bi bili suci nižih sudova”.

Ograničio bi se i broj mogućih predlagatelja ustavnih sudaca.

”U sklopu ovih promjena iznijeli smo prijedlog da se ograniči broj institucija koje mogu predlagati suce. Mislim da tu postoji širi konsenzus da se taj broj predlagatelja ograniči na pravne fakulete, odvjetničku komoru i najviše sudove te klubove zastupnika”, rekao je Podolnjak.

Upitan očekuje li da dobije potporu HDZ-a i SDP-a za ove izmjene za koje je potrebna dvotrećinska većina, Podolnjak kaže kako su neformalni razgovori već vođeni kad su se birali sadašnji ustavni suci.

”Sad bi se provela tematska rasprava na Odboru za ustav i to kad bi Odbor imao i vanjske članove iz redova stručnih osoba. To bi bilo kroz dva mjeseca i tada bismo vidjeli postoji li spremnost parlamentarne većine i opozicije. Ako bi se vidjelo da taj konsenzus postoji tada bismo mogli ići konkretirzirati. Bitno je tu temu staviti na dnevni red”, rekao je.

Istaknuo je kako u novom sazivu Ustavnog suda vidi pomake na bolje što se tiče rada sudaca.

”Mi imamo jedan rekonstruirani sud s 10 sudaca. Oni su tek na početku rada. Za početak rekao bih da postoje naznake kvalitetnijeg rada suda. Vidimo to po odlukama gdje se neki ne libe dati izdvojeno mišljenje. Čini mi se to dobro. Dodsad su suci jednoglasno odlučivati. Sada su spremni reći da nisu suglasni s odlukom većine i spremni su to i argumentirati”, rekao je.

Podolnjak o ploči HOS-a u Jasenovcu

Podolnjak je komentirao i ploču HOS-a u Jasenovcu na kojoj stoji ugravirani pozdrav ‘Za dom spremni’.

”Imate taj dio koji se odnosi na pečat koji je legaliziran. Problem je što taj dio nitko nije osporavao 18 godina, od prve udruge koja ga je ugradila u pečat. Osamnaest godina to egzistira, zamislite koliko vlada i ministara se tu promijenilo. Ako spomenik vrijeđa osjećaje značajne skupine građana, koji su posebno osjetljivi na Jasenovac, onda bi trebalo ići u smjeru zamjene ploče. Ja bih htio da dođemo do konsenzusa s tom udrugom branitelja da pokušamo naći rješenje koje će zadovoljiti sve.

Najnovije

Još iz rubrike