Počeo kaos u prometu, za sva vozila zatvorena autocesta A4, snijeg pada u većem dijelu unutrašnjosti

U većem dijelu unutrašnjosti zemlje počeo je padati snijeg, koji, prognoziraju u Državnom hidrometeorološkom zavodu, može neprestano padati do sutra ujutro. Obline oborine već stvaraju probleme u prometu, a situacija će biti još teža – što zbog velike količine snijega što zbog poledice.

Naime, postoji mogućnost da će se u pojedinim dijelovima zemlje kiša lediti na tlu. Zbog sve je za pojedine dijelove zemlje oglašen crveni i narančasti alarm.

Do subote ujutro u gorskim predjelima moguće je da će napadati novih 25 cm snijega, ponegdje i više. Na moru probleme radi obila kiša i jugo.

U subotu i nedjelju najavljeno je smirivanje vremena, a zatim od ponedjeljka novo zahlađnjenje i nove oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježicu i snijeg. Oborina bi moglo biti sve do četvrtka.

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb prekinut je promet zbog prepriječenih teretnih vozila:
između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba;
između čvorova Breznički Hum i Novi Marof u smjeru Varaždina.

Zimski su uvjeti na autocestama: A1 Karlovac-Bosiljevo 2-Otočac, duž cijele A2 Zagreb-Macelj, A4 Goričan-Breznički Hum te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Snijeg pada u Gorskom Kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje.

U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše, a zbog niskih temperatura (hladno tlo) moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Učestali su odroni zemlje i kamenja. U Gorskom Kotaru, Hrvatskom primorju i Istri magla mjestimice smanjuje vidljivost. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije Riječkog, Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog okružja.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama:

u Gorskom Kotaru:

DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice,
DC32 Prezid-Delnice,
DC42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina-Ogulinski Hreljin,
DC203 GP Brod na Kupi-Delnice,
DC305 Parg-Čabar, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5062 Fužine-Lukovo, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ostale lokalne i županijske ceste na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

u Lici:

DC42 u mjestu Poljanak,
DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, sve lokalne i županijske ceste na području Ličko-senjske županije.

Facebook Komentari