Pantovčak zabrinut zbog komunikacije Dalije Orešković, ispada da jedno priča drugo radi

Iz Ureda predsjednice reagirali su na izjave Dalije Orešković, čelnice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je za Jutarnji ustvrdila kako Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović deset dana ignorira upit o okolnostima njezina putovanja u SAD, piše Jutarnji list.

– Upit je poslan 3. siječnja redovitom poštom i zaprimljen je 5. siječnja. Nakon toga je bio neradni dan, a zatim i vikend, pa je odgovor dostavljen danas. U upitu ne piše ono što je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tvrdila u Jutarnjem listu i nas zabrinjava takav način komunikacije preko medija. Dvojimo u njezine stvarne namjere, jer onog što je izjavila za vaš list, nema u dopisu. U tom dopisu, suprotno tvrdnjama Dalije Orešković, ne traži se pozivno pismo za posjet SAD-u i korespondencija iz koje je vidljivo s kim su sve prije puta dogovoreni sastanci predsjednice u SAD-u, poručili su iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

Podsjetimo, iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jučer su za Jutarnji izjavili kako osam dana čekaju odgovor iz Ureda predsjednice o okolnostima putovanja Kolinde Grabar Kitarović u SAD. Povjerenstvo je zaprimilo tri prijave u kojima se od njega traži da ispita okolnosti u kojima je predsjednica krajem prošle godine otputovala u SAD, tj. je li taj posjet bio privatan ili služben, odnosno radni.

Predsjednicu Povjerenstva Daliju Orešković upitali su jučer što je to tijelo poduzelo: – U Ured predsjednice 3. siječnja ove godine uputili smo dopis u kojem tražimo da Povjerenstvu pojasni okolnosti njezina nedavnog puta u SAD. Tražili smo da nam dostave pozivno pismo za posjet SAD-u, korespondenciju iz koje je vidljivo s kim su sve prije puta bili dogovoreni njezini sastanci u Sjedinjenim Državama, jer za svaki put predsjednika države u drugu državu moraju postojati pisani tragovi o pripremi i organizaciji posjeta – rekla je za Jutarnji list Dalija Orešković.

Orešković je pritom podsjetila kako je javnost rada državnih dužnosnika jedno od načela obnašanja javne dužnosti, koja su definirana u 5. članku Zakona o sprečavanju sukoba interesa. U tom članku, uz ostalo, jasno stoji: “Građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje je u vezi s obnašanjem njihove dužnosti”.

Posjet hrvatske predsjednice SAD-u ni na službenim stranicama Ureda predsjednika ni na bilo koji drugi način nije unaprijed bio javno najavljen kao njezin službeni ili radni posjet, a dvojbe o prirodi i svrsi tog posjeta pojavile su se nakon što je već otputovala u SAD, kada je na Silvestrovo, na Facebook stranici ispod fotografije na kojoj nasmiješena pozira s Djedom Mrazom na ulici nekog američkog grada, poslala novogodišnju čestitku.

Iako je predsjednica, nakon bure koja se u Hrvatskoj podigla oko prirode njezina putovanja, iz Washingtona za HTV izjavila da je ono službenog karaktera te je to više puta javno i ponovila, Povjerenstvo je dužno postupiti prema prijavama koje su mu pristigle, a u kojima se traži da se provjere okolnosti njezina odlaska u SAD.

Daliju Orešković upitali su iz Jutarnjeg može li se Ured predsjednice jednostavno oglušiti na zahtjev Povjerenstva da mu dostavi dokumentaciju o pripremi njezina američkog posjeta. “U 39. članku Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, odgovorila je, “piše da su nadležna tijela RH od kojih Povjerenstvo zatraži obavijesti i dokaze dužna dostaviti tražene podatke bez odgode”.

Upitali su je što u praksi znači zakonska formulacija “bez odgode” i znači li to da je s Pantovčaka u proteklih osam dana već trebala stići zatražena dokumentacija.

– Kad uočimo da tražene podatke čekamo neprimjereno dugo, tada tijelu javne vlasti upućujemo požurnicu. Uredu predsjednice još nismo uputili požurnicu – rekla je Orešković.

Facebook Komentari