I ovoga ima u Hrvatskoj – Na vratima župnog ureda: „Ovo nije socijalna ustanova, niti banka“

Piše: Dražen Prša

Brojne građane je zaprepastio natpis na vratima župnog ureda u Poreču na kojima upozoravaju kako oni nisu ni banka, ni socijalna ustanova, jasno dajući do znanja kako nisu poželjni oni kojima treba pomoć u materijalnim dobrima.

Unatoč svim načelima koje svakodnevno crkvenjaci propagiraju, čini se kako siromašni i potrebiti ipak nisu njihova „ciljana skupina“.

Odmah se oglasio i Centar za građanske inicijative Poreč, koji smatra kako jednoj crkvenoj ustanovi ne priliči postavljati takve natpise, kad bi zapravo trebali „brinuti o svojoj zajednici tješeći i savjetujući one koji trebaju vodstvo u duhovnim i svjetovnim pitanjima, pomagati siromašne i bolesne“.

“Crkva bi u ovo doba trebala biti posebno socijalno osjetljiva, a ovo što rade je apsolutno suprotno. Apeliramo: je li ovo natpis primjeren crkvi? Polazeći s ljudsko pravaške pozicije smatramo kako takav uvredljiv natpis ne bi trebao stajati niti na jednoj ustanovi.

Vrlo vjerojatno je svima jasno kako crkva nije ni banka niti socijalna ustanova, no zasigurno bi trebala biti mjesto gdje ljudi mogu doći potražiti pomoć, kakva god ona bila, a na namještenicima crkve je da osobi pomognu koliko god je to u njihovoj mogućnosti ili da je makar upute drugdje ukoliko joj zaista ne mogu pomoći”, komentirao je CGI.(vijesti.rtl.hr)

Facebook Komentari