Dolaze obilne kiše a potom i velike količine snijega – Oprez u vožnji

Piše: Dražen Prša

Nakon prolaznog zatopljenja u četvrtak, od vrlo niskih temperatura, danas, ali i narednih dana zima će ponovno pokazati oštre zube.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u petak Hrvatsku čeka većinom oblačno vrijeme s kišom i snijegom. Obilne kiše, a ponegdje i grmljavine, bit će na Jadranu i u krajevima uz njega.

Iz DHMZ-a upozoravaju da se tijekom petka i u noći na subotu očekuju obilne oborine, ponajprije na Jadranu gdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Lokalno može pasti između 70 i 100 mm kiše.

Ekstremne količine oborine očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će u početku padati kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, a zatim pritjecanjem hladnog zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. U gorju je izgledno i stvaranje snježnog pokrivača visine od 15 do 35 cm, lokalno i više.

U subotu i nedjelju očekuje nas prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine – snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg.

Zadržat će se razmjerno hladno i vjetrovito vrijeme do kraja idućeg tjedna, a izgledno je i do kraja siječnja.

A prema prognozi RTL-ovih meteorologa, ovo su očekivane visine snijega koje bismo mogli mjeriti u subotu ujutro:
Gorski kotar i Lika 40 – 60 cm, Središnja Hrvatska i Slavonija 10 – 25 cm, Unutrašnjost Dalmacije 5 – 10 cm, Unutrašnjost Istre 1 – 10 cm.

Facebook Komentari