Biskup Košić: Nažalost mi živimo u gradu gdje se još uvijek pozdravlja sa “smrti fašizmu” i skrivaju istine

foto: Sisačka biskupija
Ad

Piše: Dražen Prša

Sisačka promocija dokumentarnog filma „Huda jama – Strogo čuvana tajna“ , u organizaciji Sisačke biskupije, održana je u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku.

U prepunoj dvorani uz brojne Siščane te redatelja filma Romana Leljka promociji su nazočili i biskup Vlado Košić, kancelar mons. Marko Cvitkušić, ministar državne imovine Goran Marić te dožupanica Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević.

Na početku sve okupljene, a posebno redatelja Leljaka pozdravio je biskup Košić istaknuvši kako je baš u Sisku potrebno da se pokaže istina i ljudi osvijeste.

„Nažalost mi živimo u gradu gdje se još uvijek pozdravlja sa “smrti fašizmu” i skrivaju istine o zločinima komunističkog režima koji je odnio tolike žrtve. Mišljenja sam da je upravo to istraživanje istine potrebno u našem narodu. To nije mržnja i poticanje sukoba to je zapravo “medikamentno”. Ako se mi suočavamo s ranama, mi te rane želimo liječiti, a ako ih stalno skrivamo one će uvijek krvariti i nikada neće ozdraviti.

Sve vas pozivamo da se duboko zamislimo i dopustimo da nas ta istina, koja je teška, prožme i da ju upoznamo. Ne treba se bojati zastupati istinu jer istina će nas kako kaže Isus, osloboditi“, poručio je okupljenima biskup.

Autor filma Roman Leljak je rekao kako već 27 godina radi na istraživanju komunističkih zločina te kako je ovaj film tek jedna od priča o počinjenom zlu i zločinu.

„Ovaj film govori o rudniku Huda jama u čijem je sklopu rudarsko okno Barbarin rov i gdje je na najgori mogući način likvidirano preko 3000 ljudi. Zločinci ih nisu čak ni ubijali već su ih žive bacali u šaht dubok 48 metara, poslije toga zazidali i ostavili ih u tami.

Neki od njih su uspjeli iskopali čak sedam metara u nadi da će izaći van, ali nisu znali da je komunizam zatrpao taj rov s 110 metara različitog materija.

Zašto sve to? To su bile žene, djeca, ranjeni vojnici. Oni su bili ljudi, imali su snove, prve ljubavi, željeli su živjeti i nešto učiniti od svog života, a zbog komunizma završili su u strašnim mukama.

Huda jama nažalost nije samo jedna. U Sloveniji postoji 15 rudnika koje su partizani upotrebljavali za likvidacije.

Bio je to najlakši način, tako nije trebalo kopati i pokopati te ljude, nego samo ih zazidati i ostaviti. Jedno od najvećih takvih mjesta je rudnik Pečovnik kraj Celja gdje je u šaht dubok 215 metara bačeno 12 000 ljudi.

Ako za Hudu jamu znamo da je tamo ubijeno otprilike 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca, za Pečovnik znamo da se tamo nalazi 12000 Hrvata“, ustvrdio je Leljak te dodao kako ostaci tih hrvatskih žrtava iz Pečovnika zaslužuju dostojno počivalište u hrvatskoj zemlji.

Facebook Komentari