Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak brani Republiku Srpsku, oštro o Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbacio je danas kao neprihvatljivu i omalovažavajuću izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na račun Republike Srpske, prenose srbijanski mediji.

Crnadak je kazao da su izjave Kitarovićeve u suprotnosti s politikom razvoja dobrosusjedskih odnosa.

Kitarović je sinoć u intervjuu HRT-u rekla da se “realno gledajući Republika Srpska ponaša kao zaseban identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država”, te dodala da misi da “ih treba polako vratiti na zemlju”.

Ona je kazala i da je 9. siječanj, Dan Republike Srpske falsifikat, jer je, prema njenom tumačenju, RS nastala s Daytonskim sporazumom.

“Republika Srpska je sastavni dio BiH i kao što sve institucije u BiH na svim razinama poštuju Hrvatsku, očekujemo da se glavne institucije Hrvatske s istim poštovanjem odnose prema BiH, kao i prema Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, istaknuo je Crnadak.

Izrazivši zabrinutost što Kitarovićeva šalje poruke u prijetećem tonu, Crnadak je rekao da ona na taj način podstiče tenzije u regiji.

“U komunikaciji među susjedima i prijateljima nema mjesta porukama u kojima se netko `spušta na zemlju` i u kojima se nekome poručuje da je falsifikat”, napominje Crnadak.

On je podsjetio da se ovih dana intenzivno priprema zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH koja se treba baviti rješavanjem konkretnih problema, ali i pošalje poruku razvoja dobrih odnosa između dvije zemlje.

“Nipodaštavanje Republike Srpske od predsjednice Hrvatske, kao i nedavno od ministra (Vlahe) Orepića se ne smije nastaviti, jer s onima koji vrijeđaju i prijete nemamo o čemu razgovarati”, naglasio je Crnadak.

U BiH, kaže ministar vanjskih poslova, postoji konsenzus da se s Hrvatskom gradi povjerenje, međusobno razumijevanje i još snažnija ekonomska suradnja.

“Zato se iskreno nadam da će retorika u narednom periodu biti okrenuta tim pitanjima, a ne razgradnji naših odnosa”, navodi se u reagiranju Crnadka, prenijela je RTRS pozivajući se na Srnu.

Predsjednica: Nećemo dopustiti da nas šamaraju, Srbija treba promijeniti svoju retoriku

Facebook Komentari