Milas primio izaslanstvo općine Vareš: Prioritet Vlade RH je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH

Piše: Dražen Prša

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas primio je izaslanstvo Hrvata iz općine Vareš u čijem su sastavu bili akademik prof.dr.sc. Ante Markotić, Zdravko Marošević, načelnik općine, fra Mirko Majdančić, župnik župe Vareš, Mario Mirčić, predsjednik HKD Napredak Vareš i Mladenko Marijanović urednik Bobovca, lista Vareških Hrvata.

Izaslanstvo Hrvata iz Vareša upoznalo je državnog tajnika Milasa s aktualnim stanjem, te problemima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose.

Naglasili su da općina danas broji 9.600 stanovnika od kojih je 2.600 Hrvata. Unatoč teškoj trenutnoj gospodarskoj situaciji, naglašen je veliki potencijal za razvoj općine u području turizma i ekološke poljoprivrede.

„Brojni raseljeni Varešani diljem svijeta i dalje su snažno vezani uz svoj rodni kraj tako da nas raduje da već sada imamo primjere Hrvata, pripadnika treće generacije iseljenika da se vraćaju u domovinu svojih predaka. Njihov entuzijazam, znanje će zasigurno biti dodatan motor za nove razvojne inicijative a ulaganje u mlade ljude i njihovo obrazovanje bit će jedan od prioriteta“ – rekao je načelnik Marošević koji se zahvalio na dosadašnjoj potpori Vladi Republike Hrvatske Vareškim Hrvatima.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općina namjerava uložiti u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim „Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH.“ – rekao je državni tajnik Milas i dodao kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske vlade te dodao da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u svim svojim budućim aktivnostima, posebnu pažnju posvetiti upravo programima i projektima koji za cilj imaju osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Facebook Komentari