Lovrinović: Ministrica Dalić je postala teret za HDZ i mogla bi joj ova situacija doći glave

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku i saborski zastupnik Ivan Lovrinović gostovao je danas na N1.

Lovrinović je rekao da je protiv ideje da se udio MOL-a u vlasništvu Ine otkupi na način da se u prodaju stavi 25 posto minus jedna dionica HEP.a.

“Ovaj zanimljiv prijedlog premijera na Badnju večer zvučao je dobro, ali kad smo tjedan dana nakon toga čuli kako se to misli riješiti, onda sam se zabrinuo. Ideja je da se proda 25 posto dionica HEP-a, da se od najbolje državne firme uzmu sredstva da bi se kupila Ina”, rekao je Lovrinović.

Smatra da ideja nije dobra, jer se ne zna nekoliko važnih stvari: hoće li MOL uopće prodati Inu, na koji će se način provesti kupoprodajni ugovor, kao i što su dosad iz MOL-a učinili u Ini. “Puno je toga nedorečeno”, rekao je Lovrinović.

Ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović, za N1 je otkrio da je autorica ovakve ideje za kupovinu Ine bila ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić.

Lovrinović je procijenio da je HDZ, kao i sama Vlada, ušao u vrlo problematičnu situaciju.

“Ministrica Dalić je postala teret za HDZ i mogla bi joj ova situacija doći glave, da tako kažem”, rekao je Lovrinović, dodavši da je Dalić bila i ministrica u vladi Jadranke Kosor, ali i da uz teze koje ona zastupa Hrvatska neće moći izaći iz krize. “Ali zanimljivo je da je ona postala najvažnija osoba nakon premijera. Jasno je svakom analitičaru da je vrlo snažan interesni sklop bio od strane koja ju je podržala. Ono što nama nije jasno u odnosu Ina-MOL-HEP, očito autorima jest”, rekao je Lovrinović.

Saborski je zastupnik objasnio i što zapravo znači inicijalna javna ponuda HEP-a. “Inicijalna javna ponuda se najčešće poduzima kako bi se transformiralo vlasništvo, iz, primjerice, državnog u privatno. Danas je HEP grupa, ustvari dioničko društvo, čiji je stopostotni vlasnik država. IPO se poduzima da bi se ta kompanija dalje razvijala bilo u nacionalnim ili regionalnim okvirima, pa i da se i dokapitalizira. Može se prodavati u serijama ili cijela”, rekao je Lovrinović.

Lovrinović je rekao da je i bivši ministar gospodarstva u vladi Zorana Milanovića, Ivan Vrdoljak pokrenuo operaciju IPO-a te da je i tada ideja bila da se dokapitalizacijom uzme dio novca kako bi se sanirao defcit proračuna, kako bi se sanirao javni dug na tržištu. “Odmah se vidjelo da je HEP najkapitaliziranija kompanija u Hrvatskoj. Ona danas ima 24 milijarde kuna prometa. Ima i problema, od političkog menadžmenta, nisu proveli unutarnje ustrojstvo. Tada se spominjalo, za prigodu te dokapitalizacije, da HEP želi postati lider na energetskom tržištu. A kako postati lider, kad niste ni kod kuće napravili posao. Od osamostaljenja Hrvatske, HEP je završio samo jednu hidroelektranu, a to je Ličko Lešće. Ništa se više od te energije nije dogodilo”, rekao je Lovrinović.

“IPO ima smisla ako služi razvoju te kompanije, a ne na korištenju sredstava od IPO-a kako bi se kupila neka druga kompanija”, objasnio je ekonomski stručnjak.

Istaknuo ej i da mu smeta ponašanje Mosta. “Meni smeta pozicija kako se ponaša Most, oni i bi i ne bi. Dva tjedna nisu ništa govorili, sad se distanciraju od priče, jer su osluhnuli da se ljudiprotie tome. Most, ako bude nastavio podržavati ovaj koncept, izgubit će rejting i gotovi su. Meni je drago da su u ovih nekoliko dana počeli mijenjati ploču”, rekao je Lovrinović.

Prof. Lovrinović u opsežnom tekstu pokazuje da guverner HNB-a Vujčić nema pojma o nekim temeljima ekonomije

Facebook Komentari