Dačić se javio nakon intervjua Predsjednice RH i opet vrti svoje filmove o ustašama i iskrivljenoj povijesti

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još jednom grubo napala Srbiju i da je, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla očiglednu laž, prenosi Beta

“Što je, nego ustaštvo i fašizam, kad se u najvećem stratištu Srba, Židova i Roma – Jasenovcu, podiže tabla s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’? Što je, nego ustaštvo i fašizam, kad se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju?”, upitao je Dačić u priopćenju koje je danas poslao medijima.

On je skrenuo pažnju i na rehabilitaciju Alojzija Stepinca, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba i spomenik “ustaškom teroristi” Miru Barešiću, koji je ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. “Hrvatska predsjednica govori o (Vojislavu) Šešelju, a u svemu ovome izravno sudjeluje vlast u Hrvatskoj”, rekao je Dačić.

Dodao je da toga nema ni u jednoj zemlji Europske unije i da se ne može dogoditi da se u Njemačkoj ili Austriji negdje čuje ili vidi nacistički pozdrav ili da netko u Njemačkoj nazove ulicu po Hermannu Göringu ili Heinrichu Himmleru. “I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma?”, upitao je šef srpske diplomacije.

Hrvatska predsjednica, dodao je Dačić, pita se od koga se Srbija brani pa nabavlja zrakoplove, ali se ne pita koga to Hrvatska želi napasti lansirne rampe. “Podsjetit ću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je ministar.

Dačić je istaknuo da se u jednom slaže s hrvatskom predsjednicom – da se treba okrenuti budućnosti i dijalogom i “hladnom glavom” rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese, navodi se u priopćenju. “Srbija je na to spremna, ali nije spremna trpjeti uvrede i poniženja”, rekao je Dačić.

Grabar Kitarović je sinoć u intervjuu za HRT rekla da odgovorno tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma. “Ako pogledate i sastav Hrvatskog sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga, u srbijanskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem. Mi želimo u Srbiji imati političkog partnera s kojim ćemo rješavati otvorena pitanja, a do teških pitanja još nismo ni došli”.

Kako je rekla, Srbija treba promijeniti svoju retoriku, jer nikome ne pomaže. “Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće priznati, ali možemo ići dalje u svojim odnosima”, poručila je Grabar-Kitarović.

Facebook Komentari