Croatia Airlines prodala pet od devet prava na slijetanje na Heathrow, ministar kaže da je bilo nužno

Croatia Airlines (CA) prodao je pet od devet svojih prava slijetanja na londonski aerodrom Heathrow američkoj kompaniji Delta Airlines za 19,5 milijuna dolara, potvrđeno je iz CA-a, piše HRT.

Ugovor o prodaji stupa na snagu 1. travnja. Delti su prodani “slotovi” za jutarnje letove utorkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a CA će od 1. travnja nastaviti letjeti za London i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u popodnevnim satima. Novac dobiven prodajom slotova za Heathrow bit će utrošen na investicijsko održavanje odnosno obnovu motora zrakoplova, kažu u toj kompaniji.

Prema podacima CA-a, godišnji gubitak tvrtke na liniji za London 2015. godine kretao se oko milijuna eura, a od 2002. godine do danas ukupno je veći od 37,5 milijuna eura, unatoč zadovoljavajućoj popunjenosti zrakoplova. Gubitak na toj liniji trpe i druge kompanije, ali ga nadoknađuju letovima koji se na nju nadovezuju iz Londona u druga svjetska odredišta.

Prodaja slotova na Heathrowu bila je dio plana restrukturiranja CA-a još od 2013. godine, a zatim je ušla u poslovni plan za 2015. godinu. No, na taj plan stigle su rezerve iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je željelo razjasniti je li prodaja slotova jedino rješenje za gubitke koje Croatia Airlines ima na liniji Zagreb – London Heathrow.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je da je odluka Croatia Airlinesa o prodaji pet od ukupno devet prava slijetanja na londonski Heathrow poslovno i ekonomski opravdana i u ovom trenutku neizbježna. To je poslovna odluka tvrtke Croatia Airlinesa, rekao je Butković nakon sjednice Vlade te ustvrdio da je riječ o iskoordniniranoj odluci, nakon što je utvrđeno da je zaista riječ o nužnom koraku.

Facebook Komentari