Čini se da Dodik i nije baš prejaka i dobrodošla persona u SAD-u: odbijena mu je viza drugi put

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nije dobio vizu za ulazak u SAD pa je njegov put na inauguraciju novog predsjednika te zemlje Donalda Trumpa – odgođen.

Potvrđeno je to danas iz kabineta predsjednika ovog entiteta.

”Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je na pozivu koji je primio da sudjeluje u svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a, Donalda Trampa, te je organizatore svečanosti obavijestio da je, nažalost, morao otkazati najavljeni dolazak, jer svega nekoliko dana pred put nije dobio vizu za ulazak u SAD. Sam put iziskuje više dana za pripremu, a nedobivanje vize je onemogućilo da se one pravovremeno i učine. Predsjednik Dodik je uz izraze zahvalnosti prenio i očekivanje da će se s ljudima iz nove administracije predsjednika Trumpa u najskorije vrijeme susresti i da odlaganje susreta iz navedenih razloga neće spriječiti izgradnju konstruktivnijih odnosa i boljeg razumijevanja”, priopćeno je.

Podsjećamo, Dodikova najava putovanja u SAD izazvala je brojne reakcije bh. javnosti zbog nejasnoća oko prirode njegovog eventualnog putovanja. Nije, naime, bilo jasno hoće li Dodik u SAD putovati kao predstavnik države BiH ili entiteta RS.

On prethodno nije dobio vizu za SAD na osnovu diplomatske putovnice koju posjeduje, pa je došao u Sarajevu kako bi dobio vizu po redovitoj proceduri. Ni ona mu nije odobrena.

Share This Article