Zbor Udruga veterana: Generalski Zbor u službi politike, a 2008. su šutjeli o prodaji dionica INE iz Fonda

Piše: Dražen Prša

Nakon što je Hrvatski generalski zbor energično istupio vezano za moguće modele otkupa dionica MOL-a, te u priopćenju iskazao zgražanje s viješću da su pojedinci iz braniteljskih udruga zatražili 7 posto dionica od eventualne prodaje Hrvatske elektroprivrede, odnosno da se 7 posto tih dionica unese u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, oglasili su se iz Zbora Udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata odgovorio je prozvavši Hrvatski generalski zbor da su “više u službi politike, nego u službi svoje vojske”.
U njihovom priopćenje stoji:

„Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata oštro osuđuje izjave Generalskog zbora, vezano uz Fond hrvatskih branitelja.

Fond hrvatskih branitelja (u nastavku Fond) osnovan je primarnom namjerom pomaganja braniteljima kojima je to najpotrebnije te stradalnicima Domovinskoga rata, kao i s ciljem stipendiranja djece hrvatskih branitelja koji su lošeg socijalno ekonomskog statusa.

Fond, stoga, već duži niz godina osigurava financijsku pomoć najugroženijim braniteljima i stradalnicima. Na primjer, desetke tisuća studenata i učenika stipendirano je kroz Fond. Sada se, pak, Fond nalazi u nezavidnom položaju jer nema dostatnih sredstava.

Stoga je na Vladi Republike Hrvatske odluka želi li i dalje podržavati Fond ili ga želi pustiti da nestane unatoč činjenici da se njime pomažu najpotrebitiji. Svojom odlukom Vlada će poslati jasnu poruku što misli o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

Kako bi Fond opstao potreban je redoviti priljev prihoda, stoga su sadašnji članovi Upravnog odbora Fonda, koji predstavljaju braniteljsku populaciju, uputili prijedlog da se dio dionica od eventualne prodaje Hrvatske elektroprivrede, a koju najavljuje Vlada, prebaci u Fond. Spomenuti članovi putem javnosti poslali su obavijest o stanju Fonda i mogućim načinima osiguravanja sredstava, želeći da se putem javnosti svi branitelji informiraju.

Za razliku od današnjega saziva Upravnoga odbora Fonda koji svoj rad javno prezentira, 2008. godine članovi Upravnoga odbora Fonda su pod okriljem noći i bez znanja javnosti i hrvatskih branitelja prodali dionice INA-e, čime je načinjena nepovratna šteta hrvatskim braniteljima i cijelom hrvatskom društvu.

Iako su imena onih koji su sudjelovali u toj nečasnoj raboti javno poznata, Hrvatski generalski zbor nije našao prigodno tražiti njihovu kaznenu odgovornost, kao što ni u periodu kada se ta nečasna aktivnost događala nije na nijedan način reagirao. Ti isti ljudi i dalje su u visokoj politici i uživaju sve beneficije bez imalo srama.

Hrvatski generalski zbor trebao bi biti u službi svojih vojnika i zaštiti ih kada bilo koja politika ne radi u njihovom interesu, no na žalost sve činjenice ukazuju na to da su članovi Hrvatskog generalskog zbora više u službi politike, nego u službi svoje vojske.

Takvo ponašanje nas rastužuje, ali ne iznenađuje jer kroz čitavi niz godina, od rata na dalje, većina članova Hrvatskog generalskog zbora nije aktivno sudjelovao u zaštiti digniteta Domovinskoga rata, kao ni u zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja.

Izostanak reakcije Hrvatskog generalskog zbora imali smo prilike nedavno također vidjeti kada se šutke prešlo preko izjave izaslanika predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimira Božovića. Nažalost, takvih primjera mogli bismo nabrojati u nedogled kroz čitav niz godina, a sada se, očito pod pritiskom politike, odjedanput izražava „velika zabrinutost za budućnost Republike Hrvatske i nacionalna bogatstva“ kojih skoro da više i nema.

Pitamo se nije li INA nacionalno bogatstvo? Zar privatiziranje i uništavanje tvrtki nije bilo na štetu Republike Hrvatske?! Zar dugogodišnje omalovažavanje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja nije bio dovoljno dobar povod na reakciju i izražavanje javnog zgražavanja?! Zar prerana smrtnost hrvatskih branitelja i veliki broj suicida nisu bili prilika za javno reagiranje i izražavanje zabrinutost?!

Savjetujemo članovima Generalskog zbora da unutar vlastite udruge osnuju vlastiti Fond za pomoć ugroženim hrvatskim braniteljima i stradalnicima, jer je očito da su spomenuti članovi dobro financijski potkovani, te ih takav Fond neće ni najmanje imovinski i financijski ugroziti.

Za razliku od branitelja koji su aktivni članovi pojedinih stranaka i koji moraju poštivati stranačku stegu, kao bivši ministar Matić koji nije reagirao kada Fond nije dobio sredstava od prodaje Croatia osiguranja, mi ne služimo politici i jasno izražavamo svoj stav.

Facebook Komentari