Palić: Podolnjakov prijedlog je dobar, ali nije ideja Bože Petrova – postizanje pojedinačnih političkih ciljeva izmjenom Ustava

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakulteta u Osijeku Mato Palić smatra da je prijedlog Mostova Roberta Podolnjaka – novi model izbora ustavnih sudaca – dobro rješnje. Biralo bi se 13 umjesto 12 sudaca, kako bi se odluke donosile s dva glasa premoći. Uzor mu je njemački model, i bolje je rješenje od postojećeg jer daje jači legitimitet odlukama, naglasio je Palić u Studiju 4.

Suci bi se birali na samo jedan mandat, koji bi mogao trajati između 9 i 12 godina, čime se povećava njihova neovisnost. Pokazalo se, ne samo u nasx, sudac koji želi novi mandat pokušava lobiranjem dobiti potporu političkih stranaka ključnih u izbornom procesu, pa se zna dogoditi da traženja stranaka budu vezana uz pojedine odluke koje se donose. Druga je stvar da sudac kad zna da više neće biti izabran nema razloga ‘kalkulirati’, jer njegova uloga prestaje istekom mandata, kaže Palić.

Samokandidiranje prema ovom rješenju ne bi bilo moguće, kandidate bi mogli isticati i drugi visoki sudovi, s ciljem da se podigne ljestvica kad je u pitanju kvaliteta kandidata, odnosno njihov legitimitet – već bi kandidati morali imati i stručni i moralni legitimitet, smatra Palić. Temeljna zamjerka postojećeg modela jest da su zastupnici, kad mogu glasovati o sebi, u sukobu interesa, zato je dobro rješenje da bi političari mogli biti kandidati tek ako je između obnašanja dužnosti i kandidature prošlo najmanje pet godina, tzv. ‘period hlađenja’.

Pooštreni su kriteriji za suce, što je dobro, jer sada se kandidatu omogućava da postane sudac osoba koja se ‘istaknula javnim, stručnim ili znanstvenim djelovanjem’, što su općenite formulacije, pa se ne trebamo čuditi da u Ustavni sud uđu lošiji kandidati od onih koji su u igri. Izbor sudaca Ustavnog suda uvijek je prilika da se izborom valitetnih kandidata koji zadovoljajaju najviše kriterije struke poboljša percepcija javnosti o jednom tako važnom tijelu, rekao je.

Osobno, volio bih da se ove promjene Ustava dogode, ali odgovor na to znaju predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković i SDP-a Bernardić.

Palić se ne slaže s inicijativom Bože Petrova da se u Ustav ugradi odredba koja bi jamčila da će Hrvatska zauvijek zadržati vlasničku kontrolu nad tvrtkama koje upravljaju strateškim resursima, jer Ustav već sada ima pravnu podlogu da se ta pitanja riješe Zakonom. Osim toga načelno je pogrešno ići na postizanje pojedinačnih političkih ciljeva izmjenom ustavnih normi.

Facebook Komentari