Dubrovnik napokon dobiva svoje – Pet milijuna kuna od žičare konačno u proračun

Gradsko vijeće sutra će na sjednici odlučiti o dodjeli koncesije i Ugovoru o koncesiji kojim bi u idućih deset godina 15 posto prihoda od prodanih ulaznica išlo u gradski proračun.

Nakon punih šest godina, koliko radi bez plaćanja koncesije, Dubrovačka žičara konačno bi trebala u gradski proračun počet uplaćivati koncesijsku naknadu koja se procjenjuje na pet milijuna kuna godišnje.

Gradonačelnik Andro Vlahušić uputio je, naime, Gradskom vijeću Odluku o dodjeli koncesije za žičaru Dubrovnik-Srđ i Ugovor o koncesiji.

Sjednica Vijeća je u četvrtak, a iz Grada kažu kako, nakon što je Ministarstvo financija RH konačno izdalo suglasnost za koncesiju, više ne postoje prepreke dovršetku započete procedure i zaključenju ugovora kojim činom će sredstva od koncesijske naknade konačno postati prihod proračuna Grada Dubrovnika, što je i zakonski definirano.

Naime, tvtka „Excelsa nekretnine“, dio „Grupacije Lukšić“, od 2010. je vlasnik dubrovačke žičare i koristi je bez plaćanja koncesije. Iako je svojevremeno Vlahušić govorio o naknadi od 25 posto iznosa od prodanih karata Ugovor o koncesiji, sukladno zaključku Gradskog vijeća, predviđa varijabilnu koncesijsku naknadu od 15 posto ostvarenih prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom na razdoblje od 10 godina, a uključivat će i već prethodno dogovore pogodnosti za građane.

Prijedlog ugovora sadržavat će i obvezu prema kojoj je Excelsa nekretnine dužna platiti koncesijsku naknadu od 8. srpnja 2015. godine, dana stupanja na snagu posljednjeg godišnjeg odobrenja za rad žičare. Tada je Vlahušić obećao kako će se prihodi od koncesije za tu godinu uložiti u kupnju zemljišta za POS-ove stanove.

Smatra se kako je upravo dubrovačka žičara jedna od najisplativijih turističkih atrakcija na Jadranu. Žičarom se, naime, godišnje preveze nekoliko stotina tisuća putnika koji plate po 108 kuna za povratnu ili 60 kuna za kartu u jednom smjeru, pa je Excelsa nekretnine godinama zarađivala 20-25 čistih milijuna kuna na godinu, te po nekim procjenama, već nakon tri godine isplatila čitavu investiciju.

Dražen Prša

Facebook Komentari