To je ozbiljna bolest: Treći tjedan gripe, broj oboljelih i dalje raste, vrhunac još nije dosegnut

Treći je tjedan epidemije gripe na splitskom području, broj oboljelih i dalje raste, vrhunac još nije dosegnut. Od petka je na Klinici za infektologiju splitskog KBC-a pregledano više od šezdeset oboljelih, a zbog komplikacija je zadržano 12 pacijenata, piše HRT.

Inače od početka epidemije na klinici je pregledano 260, a zadržano 34 oboljelih. Od komplikacija zbog gripe u Splitu je umrlo dvoje ljudi, još prije desetak dana.

Imamo početak gotovo mjesec dana ranije i u čemu se razlikuje od prethodnih -recimo u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu – što je start ovu godinu po broju oboljelih dosta velik. Očekujemo da će epidemija i dalje rasti, najmanje još sljedeća 2-3 tjedna, izjavio je prof. dr. sc. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Gripa je stigla i na zadarsko područje. Već sada je ondje, prema neslužbenim podacima, najmanje 500 oboljelih. Cijepiti se, kažu liječnici, još može, trebat će jedino pričekati desetak dana da cjepivo počne djelovati.

Važno je napomenuti da ljudi koji se cijepe iz godine u godinu, znači sustavno, imaju vrlo visoku učinkovitost cjepiva, preko 90 posto. Dok kod onih koji se prvi put cijepe ove godine učinkovitost je slabija, kazao je Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju, ZJZ Zadar.

Gripa je ozbiljna bolest, to je akutna infekcijska bolest dišnih organa koja u odnosu na druge prehlade počinje naglo. Inkubacija traje 24 sata, a simptomi se razvijaju unutar 3 do 5 sati. Bolesnik se osjeća umorno, iscrpljeno čak, počinje s viskom temperaturom, gotovo se može reći da bolesnika ‘baca u krevet’, ima drhtavicu i bolove u mišićima. Gripa obično traje 7 do 10 dana, a visoka temperature 3 do 4. Kašalj koji se razvija je suh jer virus gripe oštećuje sluznicu pa se osjeća i peckanje u grlu. Gripa se prenosi kapljičnim putem – kihanjem i kašljanjem.

Osnovna preventiva je higijena ruku. Uz to u prevenciji pomaže i pravilna prehrana – redoviti zajutrak, raznovrsnost namirnica (birajte one pune C vitamina), ali i tjelesna aktivnost, osobito na zraku.

U doba gripe dobro je izbjegavati zatvorene prostorije s većom skupinom ljudi, a ako ste u doticaju sa zaraženom sobom, dobro se od nje odmaknuti barem metar. Onima koji nisu u rizičnih skupinama, a obole od gripe, liječnici preporučuju da ne odlaze liječniku. Javite se svom liječniku telefonom. Ostanite kod kuće tri do sedam dana, pijte puno tekućine, treba mirovati i odmarati se. Jedite laganu hranu, juhu svakako uvrstite tih dana u svoj jelovnik. Za skidanje temperature uzmite paracetamol, a bol u grlu ublažite pastilama.

Ako simptomi traju dulje od sedam dana te kašalj postane produktivan, ako počnete osjećati probadanje u prsima i imati otežan dah, svakako posjetite liječnika.

Facebook Komentari