Ministar Cappelli obišao Gorski Kotar i Platak – Planinski turizam ima važnost i potencijal za ravnomjerniji turistički razvoj

Piše: Dražen Prša

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Primorsko-goranskoj županiji posjetio Gorski Kotar i Platak kako bi se i osobno uvjerio u turistički potencijal kojeg ima ovaj dio Hrvatske. U 2016. godini Gorski Kotar posjetilo je 32.691 gostiju koji su ostvarili 93.948 noćenja.

Ovom prilikom ministar Cappelli posjetio je grad Vrbovsko te je s gradonačelnikom Draženom Mufićem razgovarao o mogućnostima za daljnji turistički razvoj Vrbovskog, kojem je potrebna pomoć s nacionalne razine.
Tom je prilikom ministar obišao SRC „Bijela kosa“, koji ima potencijal biti okosnica razvoja cjelogodišnjeg športskog i rekreacijskog turizma Gorskog Kotara pa i šire.

Projekt skijališta je u Katalogu investicija naveden kao projekt od nacionalnog interesa, no do sada nije pronađen investitor. Pri tome je ministar Cappelli istaknuo kako će se svakako pokušati pronaći investitor za Bijelu kosu, ali da je isto tako paralelno nužno stvoriti uvjete za povećanje interesa investitora te za povećanje domaćeg turističkog prometa tijekom čitave godine.

„Hrvatska više nije destinacija samo sezonskog karaktera, već ulazimo u period produljenja turističke sezone, a što potvrđuju činjenica da smo u posljednjem kvartalu 2016. godine imali rast stranih turista od čak 30 posto. Svakako ću se zalagati za ravnomjerniji turistički razvoj Hrvatske, a da bismo to poduprli krećemo i s pripremom projekta CRO kartice koja će omogućiti povećanu potrošnju, a time i veće zapošljavanje.“ kazao je ministar Cappelli te nadodao kako su predstavljeni projekti dokaz da lokalna samouprava na temu razvoja posebnih oblika turizma razmišlja strateški i dugoročno te kako će u tome i dalje imati potporu od ministra i Ministarstva turizma.

U pratnji ministra Capelija bila je i saborska zastupnica Majda Burić koja je tom prigodom kazala:

„Republika Hrvatska će se posebno brinuti za Gorski kotar, što je naša dužnost i obaveza, a što dokazuje i nedavni posjet Predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarević. Posjet ministra turizma govori o želji da i Gorski kotar sve više postane prepoznat turistički proizvod i destinacija na koju se računa u cjelogodišnjem razvoju turizma. Želja je turizam razvijati ravnomjernije diljem Hrvatske s posebnim naglaskom i na Gorski kotar“ – kazala je Majda Burić.

Ministar je obišao i dolinu rijeke Kupe, odnosno naselje Severin na Kupi gdje je smještena utvrda Frankopanski kaštel.
U tom se naselju, u dolini rijeke Kupe planira napraviti šetnjica od cca 20 km, a za što je već izrađena projektna dokumentacija.

Želja je da se i na hrvatskoj strani Kupe pokrene turizam otvaranjem pristupa rijeci izgradnjom šetnice, na čijoj se dionici nalazi i Frankopanski Kaštel kojeg treba obnoviti kada se riješe imovinsko-pravni odnosi.

U sklopu službenog posjeta Gorskom Kotaru, ministar Cappelli također je obišao najpoznatije izletište u okolici Vrbovskog – kanjon Kamačnik smješten uz istoimenu rječicu te planinarski dom Kamačnik. To je područje dio europske ekološke mreže Natura 2000, koju čine lokacije važne za očuvanje ugroženih vrsta i staništa diljem cijele Europske unije.

U navedenu inicijativu uključeno je oko 30 tisuća područja, što je gotovo 20 posto teritorija EU. Na ulazu u kanjon Kamačnik planira se izgraditi Centar za posjetitelje, za što se trenutno izrađuje projektna dokumentacija.

U planu je uređenje planinarskog doma s proširenjem ponude, što će svakako pozitivno utjecati na razvoj u turističkom smislu, ali i na zadržavanje lokalnog stanovništvo na tom goranskom području. To su već uspjele neke druge europske zemlje koje iako nemaju more, imaju visoke prihode od planinskog turizma.

Ministar je nakon obilaska Vrbovskog posjetio Delnice gdje se susreo s gradonačelnikom Ivicom Kneževićem te je posjetio turističke znamenitosti tog grada, kao što su Park i Selo Bake Mraz, hotel Risnjak te tunel u Grabnju.

Nakon obilaska Delnica ministar Cappelli posjetio je i obnovljeni Mali planinarski dom „Sušak“ na Platku koji je od nedavno ponovo u funkciji te za sada prima samo izletnike i planinare.

Ministar Cappelli pohvalio je inicijative i nastojanja gradova i općina gorskog područja Primorsko-goranske županije te najavio veću pomoć u razvoju turizma tog područja s nacionalne razine. Prošle je godine kroz program „Fond za razvoj turizma“ u projekte Gorskog Kotara uloženo nešto više od milijun i pol kuna, dok je istovremeno za poduzetnike sa ovog područja kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ uloženo 344 tisuća kuna.

Ministar je tom prilikom naglasio da će se od 2018. godine primjenjivati i CRO kartica koja će sigurno biti velik poticaj domaćim gostima da tijekom cijele godine posjete Gorski Kotar, Platak i ostala gorska područja jer je riječ o cjelogodišnjim destinacijama.

S obzirom da je u 2017. godini u proračunu Ministarstva turizma planirano dodatnih pet milijuna kuna za projekte s turistički nerazvijenih područja, odnosno kontinentalnog dijela Hrvatske, ministar Cappelli pozvao je tom prilikom Gorane da kandidiraju kvalitetne projekte i na taj način dodatno pridonesu razvoju planinskog turizma na tom području.

Facebook Komentari