Wahib Ramadan: Dogovor s Assadovim režimom moguć i Ina bi se mogla vratiti u Siriju

Teroristi tzv. Islamske države tvrde da su dignuli u zrak Inin plinski pogon u Siriji – u okolici Palmire, koji su izgubili pa vratili pod nadzor u nagloj ofenzivi prije mjesec dana. Riječ je o polju Hayan, 100 kilometara od Homsa, jednom od sedam polja na kojima je Ina otkrila velike količine plina i nafte 2007. godine, ali se povukla 2012.

Iz Ine se nisu službeno oglasili, ali čovjek koji je osnivao zajedničku hrvatsko-sirijsku kompaniju nimalo ne dvoji – to je Inino postrojenje. Ipak, smatra da je cilj IS-a bio izazvati pozornost, a ne uništiti postrojenje.

“Kad analizirate film vidite da se eksplozija dogodila iza postrojenja. Prednji dio – separatori i rezervoari nisu srušeni”, kazao je Wahib Ramadan, osnivač kompanije Hayan Petroleum. Ramadan smatra da je dogovor s Assadovim režimom moguć i da bi se Ina mogla vratiti u Siriju. “Bilo je pokušaja, dodaje, da polja kupe Rusi i Kinezi, ali je Asad rekao kako polja ostaju pravim vlasnicima i da promjene neće biti”. To je stvar Hrvatske i Europske unije – a ne Sirije – to je sigurno”, kazao je.

Podsjetimo, Vlada RH je 2012. slijedila politiku Europske unije, nametnula sankcije Siriji te onemogućila Ini poslovanje u ratom pogođenoj državi. Pritom se nije tražila nikakva kompenzacija, a financijska šteta za Inu bila je golema. Prije odlaska Ina je iz polja u Siriji ostvarivala prihod od 60 milijuna dolara mjesečno. “Pomnožite to s doduše nešto nižom cijenom nafte, ali to je oko 500 milijuna dolara godišnje, koliko se moglo od tamo izvlačiti nafte, plina i kondenzata, to već dođete do brojke od preko 2 milijarde dolara”, kaže Davor Štern.

Facebook Komentari