Večernji list tvrdi da je Islamska država dignula u zrak Inina plinska postrojenja u Siriji

Teroristička organizacija Islamska država na svom portalu Amaq objavila je tekst i video snimku koja pokazuje kako su u zrak digli plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Kako navode u svom priopćenju, to su učinili kako bi paralizirali gospodarstvo režima Bashara Al Assada.

Teroristi tvrde da su plinska postrojenja kralježnica režima Bašara Al Asada, koja su dnevno proizvodila tri milijuna kubičnih metara plina, koji je najvećim dijelom išao u vojne svrhe režima.

U priopćenju su kazali da su bombardiranjem postrojenja napravili veliku štetu Bašarovu režimu, koji će sad imati problema s opskrbom i plina i struje.

https://www.youtube.com/watch?v=PluyKg6xeUY

ISIL se odlučio na taj potez u jeku priprema velike ofenzive sirijske vojske i boraca Hezbollaha za povratak grada Palmire koji se nalazi blizu tih polja, kojeg je ISIL ponovno u munjevitoj ofanzivi zauzeo 11. prosinca 2016., te kako u slučaju ponovnog zauzimanja od strane režima ne bi imali koristi od tog plinskog postrojenja. Sirijski vojni izvori, koje smo kontaktirali, nisu nam mogli niti potvrditi niti demantirati navode ISIL-a, međutim stanovnici Homsa i okolnih mjesta svjedoče o snažnoj detonaciji koja je potresla čitavu provinciju Homs. Prema navodima terorističke organizacije Islamske države, detonacija je uslijedila nakon što su ISIL-ovci na tom području postavili velike količine eksploziva što su potkrijepili i video snimkom, piše Večernji list.

Kao što je poznato, INA je u bloku Hayan vršila istraživanja, završena 2007. godine, koja su dovela do šest otkrića plina i nafte, Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur. INA je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u INA-i tada rekli, okolnosti “više sile”, sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.

INA se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratku sirijskih polja.

“Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila “višu silu” i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti “više sile”. Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

Osnovni preduvjet za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, kazali su tada iz kompanije.

TAGGED:
Share This Article