Plenković otklonio mogućnost referenduma o privatizaciji HEP-a i Ine, evo zašto

Vrh HDZ-a sastao se u 17 sati te se raspravljalo o planu Vlade za Inu i Hrvatsku elektroprivredu na Trgu žrtava fašizma.

U središnjici HDZ-a, na sastanku Andreja Plenkovića s Predsjedništvom i Nacionalnim vijećem, osim o planu za HEP i Inu bilo je riječi i o pripremama za lokalne izbore.

”Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a i očekujemo da je to strateški potez u interesu naše energetske sigurnosti i korak na kojem ćemo raditi tijekom godine”, rekao je Plenković.

”Što se nas tiče, od svih modela ovo je po našem uvjerenju najučinkovitiji model koji bi generirao naše tržište kapitala te smatramo da je HEP kao profitabilna kompanija na taj način u poziciji da se dodatno osnaži. Prodaja bi donijela dovoljno sredstava za otkup MOL-ovog udjela u Ini”, rekao je.

Plenković je komentirao i prijedlog Bože Petrova da se strateške kompanije urede ustavnim zakonom.

”Naš ustav i danas ima članke koji jasno govore o prirodnim bogatstvima dok se također kaže da će se to pobliže urediti zakonima. To je više gesta simboličkog karaktera. Ja imam povjerenja u stranku i zakone i siguran sam da se zakonima može kvalitetno regulirati razina upravljačkih prava u ključnim tvrtkama”, rekao je Plenković kazavši kako je njegov čvrsti stav da se o ovom pitanju ne treba odlučivati na referendumu.

Najavio je kako će županijske organizacije HDZ-a kroz sljedeća četiri tjedna predložiti kandidate za naredne lokalne izbore.

”Nakon konzultacija trebali bi sredinom veljače imati liste za sve županije i gradove. Izrazili smo ambiciju da HDZ ostvari još bolji rezultat nego je to trentuno. Očekujemo iskorake u gradovima i kvalitetne rezultate u općinama”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari