Jutarnji tvrdi da su Vlada i HNB usuglasili strategiju o uvođenju eura umjesto kune u Hrvatsku

Andrej Plenković i Boris Vujčić navodno su dogovorili strategiju kako da što brže uvedu Hrvatsku u eurozonu.

Na samom početku ove godine Vlada RH i centralna banka usuglasili su se da bi cilj zajedničke strategije ipak trebalo biti što brže uvođenje eura, doznaje Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić dogovorili su se da će koordinirati politike oko ulaska u eurozonu jer je to najsigurnija opcija ako se vodi briga o dugoročnoj stabilnosti Hrvatske.

Kako doznaje Jutarnji, administracija Andreja Plenkovića kao strateški političko-interesni cilj imati i ulazak u okvire Schengenskog sporazuma. Prvi je dojam da bi uz obećani gospodarski rast, uvođenje eura i ulazak u Schengen mogli postati ključne misije Andreja Plenkovića i njegova tima, a možda, ako uspije, i njegova glavna politička ostavština.

S obzirom na to da se za ulazak u eurozonu mora zadovoljiti cijeli niz kriterija, jasno je da će dogovor Vlade i HNB-a predodrediti cijeli niz javnih politika. Osim grupice zagovornika kunizacije poslovanja među ekonomistima i nekolicine gorljivijih saborskih zastupnika, nova euro-agenda Plenkovića i Vujčića trebala bi bez problema dobiti široku javnu podršku.

U principu, u današnjoj eurozoni čak ni najveći kritičari postojećih odnosa tretiraju euro kao vrijednost i postignuće. Primjerice, Grcima niti u jednom trenutku nije padalo na pamet napustiti eurozonu, baš kao što se čini da to neće pasti na pamet ni euroskepticima u Italiji jer 68 posto Talijana podržava euro kao nacionalnu valutu te nikako nisu sretni kad se spominje povratak liri.

Facebook Komentari