Majdak o skoroj promjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu i 400 novih ugovora za ulaganja

Piše: Dražen Prša

Danas se, gostujući u emisiji HTV-a “Plodovi zemlje“ državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak posebno osvrnuo na ruralni razvoj, novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, o prioritetima Ministarstva poljoprivrede u 2017. godini ali i o mjerama za razvoj stočarstva s posebnim osvrtom na poboljšanje stanja proizvođača mlijeka, izmjeni zakona o javnoj nabavi koji vodi brigu o domaćim poljoprivrednim proizvodima te o zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Da je postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu nekvalitetan potvrdio je Majdak i dodao da je nova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zacrtalo prioritete donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će biti i donesen u drugom kvartalu ove godine.

„U novom zakonu naglasak će prvenstveno biti na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima, na domicilnost, što često traže poljoprivrednici, prioritetno će se tretirati mladi poljoprivrednici. Promijenjena je i uredba o vrednovanju gospodarskog programa, temeljem koje prije nisu bili u prioritetnom položaju domaći poljoprivrednici, a što će novi zakon promijeniti.

Širom Lijepe naše imamo bezbroj primjera za to, gdje su upravo domaći poljoprivrednici, koji su bili u dugogodišnjem zakupu, putem natječaja kojeg je raspisala Agencija za poljoprivredno zemljište izgubili mogućnost daljnje proizvodnje na tim površinama na kojima su zadnjih desetak godina radili“ – kazao je Majdak.

Jedinice lokalne uprave i samouprave najbolje znaju što se na određenom području događa, tko proizvodi i tko zaista je aktivni poljoprivrednik, stoga je i najpravednije da one donose odluke i provode zakonsku proceduru sukladno novom zakonu.

„Trenutačno prema aktualnim podatcima od 04. siječnja 1,1 milijun hektara je u agro sustavu, a znanost i struka govori o potencijalno 2,3.., sukladno podatcima iz katastara imamo 785.000 hektara u državnom vlasništvu a preko 400.000 hektara je u šumsko gospodarskoj osnovi, tako da sve podatke moramo uskladiti i doći do točnih podataka i zacrtati jasne ciljeve“ – stava je Tugomir Majdak.

Ono što posebno raduje je i podatak da će oko 400 poljoprivrednika dobiti odluke i sklopiti ugovore za 400 investicija ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. Pri kraju je obrada i za druga dva sektorska natječaja, što znači da u okviru operacije 4.1.1. dodatnih na 860 milijuna kn i okviru prvog natječaja ide i 160 milijuna kn za investicije, tako da će do kraja siječnja poljoprivrednici dobiti odluke i potpisati ugovore.

„Ministarstvo u cilju iskoristivosti ruralnog razvoja namjerava pojednostaviti procedure u Agenciji za plaćanje da se ubrza obrada prijava, tu su pomaci učinjeni, objavit će se sektorski natječaji kako bi se ulagalo u ono što je potrebno hrvatskoj poljoprivredi s čim bi se krenulo i u bolje iskorištenje europskih sredstava u okviru ruralnog razvoja, prioritetno prema mjerama koje za to imaju najveće potrebe na terenu“ – kazao je Tugomir Majdak.

Na pitanje kako gleda na stanje u mljekarstvu, državni tajnik Tugomir Majdak je kazao da uz što veću iskoristivost EU sredstava, kako u okviru ruralnog razvoja tako i po pitanju izravnih plaćanja, naša briga je usmjerena prema stočarskom sektoru, odnosno najpogođenijem dijelu – proizvođačima mlijeka, tako da smo ponovno pokrenuli Savjet za mlijeko što znači da smo u kratkoročnom razdoblju postavili određene zajedničke ciljeve.

Ministarstvo poljoprivrede će donijeti dva pravilnika do početka ožujka ove godine, pravilnik o kakvoći svježeg i sirovog mlijeka i pravilnik o ugovornim odnosima, tako da proizvođači imaju ugovore s mljekarama a isto tako u Zakonu o javnoj nabavi Ministarstvo poljoprivrede uspjelo je ugraditi jedan članak da se na neki način tretira povoljnije i boduje, da budu kratki lanci opskrbe, da se naglasak stavi na svježinu proizvoda odnosno na što bliži transport s čim će uveliko domaći proizvodi imati prednost na uvozne.

Facebook Komentari