Porfirije: Zaboravite sve vaše gluposti, sukobe i nemire, tko je veći, a tko manji, tko ljepši….

Propovijedajući na božićnoj liturgiji u zagrebačkom hramu sv. Preobraženja Gospodnjeg, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uputio je poruku pomirenja i opraštanja, kojom je, praktički, odgovorio na poruku izaslanika srbijanskog premijera, Vladimira Božovića, s badnjeg domjenka, koja je unijela dodatni nemir u hrvatsko-srpske odnose, javlja Večernji list.

– Zaboravite sve vaše gluposti, sukobe i nemire, tko je veći, a tko manji, tko ljepši, a tko bogatiji i pametniji! Zaboravite i ostavite sve to po strani, jer to nije važno. Važno je samo jesmo li Kristovi, a njegovi smo onda kada činimo njegovu volju, kada slabi, nemoćni i grješni, ispunjeni egoizmom, mržnjom prema drugima živimo u pokajanju i tražimo oprost jedni od drugih – rekao je mitropolit Porfirije, dodavši da „svi smo svima zgriješili“.

– Ovaj svijet može biti raj u jednom trenutku, ako svi svima kažemo „oprosti“, a u isto vrijeme ovaj svijet može biti pakao zahvaljujući nama. Samo je jedna riječ potrebna, jer ona ima snagu i moć čega nismo svjesni. Jedna pogrešna riječ na pogrešnom mjestu, ali i na svakom mjestu, može napraviti kaos među nama. Isto tako jedna riječ može biti ključ koji otvara srca drugih. Zato mi ne pristajemo na negaciju drugoga, jer bez drugoga mi ne postojimo, bez bližnjeg, bez svakog čovjeka. Tko hoće graditi svoju budućnost na negiranju drugoga, bilo gdje i bilo kada, on negira samoga sebe – rekao je Porfirije, dodavši da tko želi graditi svoju budućnosti i sreću na isključivanju drugoga iz svoga života, taj poništava samoga sebe.

Porfirije je rekao kako to prije svega vrijedi za vjerske lidere, za njih koji su za oltarom, za njega osobno, jer oni ne mogu ne praštati.

– U našem narodu i u svim narodima na ovim prostorima na Božić izlaze svi iz svojih kuća i ako su imali bilo kakvih netrpeljivosti jedni prema drugima, svađa, ljutnji ili nemira, jedni drugima govore „Mir Božji – Hristos se rodi“. Mire se jedni s drugima, jer je Krist došao pomiriti nas sa sobom i oprostiti nam naše dugove, ali onako kako mi opraštamo dužnicima svojim – rekao je Porfirije, pitajući se hoće li nam biti oprošteno ako ne opraštamo drugima.

– Neka svatko odgovori za sebe i u dubini svoga bića nađe odgovor na to najvažnije pitanje. Ako nam Gospodin ne oprosti nema nam spasenja nebeskog, ali ni mira ovdje. Zato smo svi odgovorni jedni za druge i svatko je sam sebi najveći neprijatelj, jer se ovaj život produžuje u vječnosti i pitanje je hoćemo li u vječnosti sresti Krista ako smo jedni protiv drugih. Svi smo odgovorni jedni za druge i nitko nema izgovora za zlo, mržnju i netrpeljivost ma koliko ponekad vanjske okolnosti možda ukazuju da smo u pravu, jer crta koja dijeli dobro od zla nije niti između naroda, niti između država, partija, između bilo čega izvana. Crta koja razdvaja dobro od zla prolazi kroz srce svakoga od nas i tu se vodi bitka. I zato svatko od nas ima odgovornost za dobro i mir u svijetu – poručio je mitropolit Porfirije, dodavši da su naš najveći neprijatelj „strasti, egoizam, mržnja, sebeljublje i netrpeljivost prema drugima“ te da zato moramo pobijediti sami sebe.

Share This Article