Polarna hladnoća stigla u Hrvatsku – Na biokovskom Svetom Juri jutros – 23,1 Celzijevih stupnjeva

Hrvatsku su kako je i najavljivano zahvatile polarne temperature zraka. Jutros je na biokovskom Svetom Juri izmjereno -23,1 Celzijev stupanj. I ostala područja u Hrvatskoj debelo su ispod nule.

Na Velebitu – Zavižanu je u 7 sati bilo -20, u Karlovcu -18, u Ogulinu i na sljemenskoj Puntijarki -17, dok je -15 stupnjeva izmjereno u Delnicama, Kopačkom ritu, Slunju i Vinkovcima. U Brestovcu, Gradištu kod Županje, Hrvatskoj Kostajnici, Osijeku, Pargu pored Čabra i Vukovaru bilo je -14. Minus 13 bilo u Crnom Lugu (NP Risnjak), Đakovu i Plitvičkim jezerima. Primjerice, a na Palagruži izmjereno je minus 1 stupanj.

Svu svoju ljepotu na temperaturama debelo u minusu pokazao je i Veliki slap u NP Plitvička jezera koji se zaledio i svojevrsna je turistička atrakcija.

plitvice

plitvice

Makarsko primorje zahvatilo je također hladno i vjetrovito vrijeme, bura puše brzinom od 90-ak km/h, a ponegdje i orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za osobna vozila, a ostala vozila voze obilazno državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin (DC50, DC27), izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog loših vremenskih uvjeta za sav su promet zatvoreni Paški most, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, na A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Pojačan je promet osobnih vozila na izlasku s graničnih prijelaza Macelj, Bregana i Pasjak, te Karasovići i Bajakovo na ulasku.

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Molat -Brgulje-Zapuntel-Ist, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split,Jelsa-Bol-Split,Vis-Split. U prekidu su i trajektne linije Lopar-Valbiska, Rogač-Split, Sumartin-Makarska, Drvenik-Sućuraj, Šibenik-Kaprije-Žirje, kao i brodske linije Zadar-Preko i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Facebook Komentari