Hrvatska je okovana ledom, tisuće ljudi su bez vode jer se smrznula u cijevima, čeka nas vrlo hladna noć

U Splitu je u subotu ujutro izmjereno minus 7 stupnjeva, što je najniža temperatura u tom gradu u posljednjih više od pola stoljeća, javlja dnevnik.hr, na Zavižanu je u 6 sati izmjereno -20. Dodamo li tomu jak vjetar koji puše, osjet hladnoće je čak -36. Ova noć bit će još hladnija.

Sutra će, piše DHZM, na Jadranu biti djelomice sunčano. U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, a mjestimice može pasti i vrlo malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena bura i tramontana, još mjestimice s jakim i olujnim udarima, osobito na jugu. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -16 do-11, na Jadranu od -7 do -2, a najviša dnevna od -7 do -3, na Jadranu od 0 do 4 °C.

“U odnosu na danas, posljednji put u Splitu je bilo hladnije 23. siječnja 1963. godine, kada je zabilježena temperatura od minus 9 stupnjeva”, rekla je za dnevnik.hr Botica.

Iz splitskog Centra 112 kazali su kako su jutros imali više desetaka poziva kojima su ih građani iz Splita, Solina i Kaštela izvijestili da im se zbog niskih temperatura smrznula voda u vodovodnim cijevima.

Kako su dnevnik.hr-u potvrdili iz splitskog Vodovoda, na širem području grada bez vode je ostalo više od 10 tisuća ljudi. Zbog ekstremno niskih temperatura došlo je do zamrzavanja vode u cijevima, a dežurne službe su na terenu te se radi na otklanjanju kvarova. Zbog puknuća cijevi na nekim mjestima došlo je i do manjih poplava. Građanima se preporučuje da slavine ostave malo otvorene, kako se voda ne bi ledila.

“Stanje je kritično. imamo veliki broj kvarova. puknuća su šahtova, napucali vodomjeri. Mi moramo odlučit šta popravit, a ne možemo sve, iako su ekipe na terenu”, rekao nam je Božo Čapalija iz Vodovoda Split.

U prekidu katamaranske linije

Zbog bure su i dalje u prekidu katamaranske linije iz Splita prema srednjodalmatinskim otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Šolta, Makarska-Split i Drvenik-Sućuraj (Hvar).

Na poziv Medicinskog centra u Jelsi na Hvaru, u noći s petka na subotu organizirana je izvanredna plovidba trajekta “Petar Hektorović”, kojim je s tog otoka prevezen pacijent u splitsku bolnicu, rekao je koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica
.
“Trajekt ‘Petar Hektorović’ je prevozeći pacijenta isplovio iz luke Stari Grad na Hvaru u 22:50 sati, a uplovio je u splitsku gradsku luku nešto prije 1 sat iza ponoći. Nakon što je pacijent iskrcan i odvezen u splitsku bolnicu, trajekt se vratio i uplovio u luku Stari Grad na Hvaru oko 3:30 sati”, kazao je Mrvica.

U Makarskoj najhladniji dan u zadnjih 26 godina

Jaka bura i niska temperatura pričinile su protekle noći i tijekom subote više šteta u Makarskoj i na Primorju, kako na kioscima, tendama, kontejnerima i drugoj gradskoj komunalnoj opremi, manjim ugostiteljskim objektima, prometnim znakovima i reklamama, tako u maslinicima, borovim šumama, na krovovima zgrada u gradu, plažnim i na hotelskim objektima.

Temperatura na najvišem biokovskon vrhu, Svetom Juri, jutros se spustila na minus 23,1 Celzijev stupanj, a u Makarskoj je izmjereno 8 stupnjeva ispod nule što je inače bila najniža temperatura u zadnjih 26 godina, otkako se provode svakodnevna mjerenja u Meteorološkoj stanici Osejava.

Više domaćinstava na cijelom makarskom području koja nisu zaštilila vodovodne cijevi i vodomjerila ostalo je bez vode, a vatrogasci su imali desetak intervencija, dok meteo alarm i dalje prognozira crvenu opasnost.

Bura olujne jačine puše prosječnom brzim od 70-ak, a na udare i do 120 kilometara na sat pa je zbog vjetra na snazi zabrana prometa za prvu skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikli) na relaciji Dupci kod Brela – Makarska i obratno.

Promet na cestama Makarskog primorja odvija se bez ograničenja, ali se vozačima preporuča opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, Baškog Polja i na prijevoju Dupci kod Brela te na prometnici od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Problemi i na zadarskom i šibenskom području

Na zadarskom i šibenskom području temperature cijeli dan nisu prelazile ništicu. Posljedica je to jučerašnje bure, koja danas puše nešto slabije. Novigrad je drugi dan okovan ledom, a u velikom broju mjesta zaledilo se more. Bura je uzrokovala i materijalnu štetu. Potopljene su brodice, a električari su imali posla s popravkom električne mreže. Na otoku Pagu i mjestima pod Velebitom pod snažnim udarima vjetra oštećeni su krovovi i fasade.
”Neobično je. Evo, vidite, isto kao da je apokalipsa neka došla, sve zaledilo”, rekao nam je Željko Vlatković iz Novigrada.

Dubrovnik: Nakon tri dana sletio prvi zrakoplov, niske temperature i vjetar još uzrokuju probleme

Nakon što su posljednja tri dana gotovo svi dolasci i odlasci iz Zračne luke Dubrovnik otkazani ili preusmjereni za Split, u subotu oko 16,30 sati sletio je prvi zrakoplov nacionalnog avioprijevoznika na letu iz Zagreba, no niske temperature i vjetar još uzrokuju probleme.

Olujna i orkanska bura na jugu Hrvatske posljednjih je dana uzrokovala brojne probleme, pa je zračni promet bio u potpunom prekidu, u nekoliko navrata je zatvaran most dr. Franje Tuđmana koji je također otvoren u subotu poslijepodne, a u petak ujutro nije isplovila ni Postira koja povezuje Elafitsko otočje s Dubrovnikom.
Vatrogasci i ostale dežurne službe na širem dubrovačkom području imali su na desetke intervencija, prvenstveno zbog uklanjanja stabala s prometnica.
Smanjenjem udara bure koja je puhala i preko 40 čvorova stekli su se za uvjeti za privremenu normalizaciju zračnog prometa, no zbog niskih temperatura još uvijek je na snazi crveno upozorenje meteoalarma.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske u Dubrovniku je oko 17 sati izmjereno minus 3,6 stupnja Celzijusovih zbog čega su se zaledile vode u barkama, na instalacijama, fontanama itd.

Facebook Komentari