Suđenje Đuri Gavriloviću za ratno profiterstvo počinje u svibnju, kažu iskoristio okolnosti i pribavio korist

Ad

Suđenje Đuri Gavriloviću zbog optužbi da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, kupio više tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović s dva milijuna maraka namijenjenih obrani Hrvatske, trebalo bi u svibnju početi na zagrebačkom Županijskom sudu, piše HRT.

Na današnjem pripremnom ročištu sutkinja Renata Miličević odredila je datum početka suđenja. Za vrijeme ročišta pred sudom su prosvjedovali pripadnici Radničke fronte.

Optužnica protiv Gavrilovića potvrđena je u listopadu 2016. unatoč tvrdnjama njegove obrane da je u ovom slučaju nastupila zastara. Optužno vijeće tada je odbacilo tvrdnje obrane koja se pozivala na odluku Ustavnog suda iz slučaja Hypo u kojem je najviše pravosudno tijelo, odlučujući o prvoj pravomoćnoj presudi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, zaključilo da je zastara zapreka za nastavak postupka.

Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, Uskok sumnjiči za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, no kako se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. terete ga prema odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

U optužnici stoji da je Gavrilović za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskoga teritorijalnog integriteta i suvereniteta iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane, s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist. To je navodno učinio stjecanjem više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Obitelj Gavrilović optužnicu za ratno profiterstvo ranije je ocijenila zastrašujućom, ističući da je sadržajno i vremenski konstruirana u svrhu pritiska na vođenje međunarodnoga arbitražnog postupka u kojemu Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

Facebook Komentari