Aleksić: jedino rješenje da scenarij s eurom ne postane isti kao sa CHF je na HDZ-u i MOST-u

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić na svom se fb-profilu osvrnuo na tekst u Slobodnoj Dalmaciji u kojem se najavljuje da bi Euro mogao postati novi CHF.

Scenarij u kojem euro postaje novi CHF uslijed rasta Euribora neće biti moguć, ali samo ako MOST i HDZ prihvate moj zakonski prijedlog za rješenje problema s nezakonito van-ugovorno određenim, a time nepoštenim i ništetnim parametrima za promjenu kamatnih stopa, u većini kredita ugovorenih prije 1.1.2013.

Moj zakonski prijedlog obuhvaća i konvertirane kredite, u kojima su banke nametnule nezakonite kamatne stope iz istovrsnih euro kredita. Osim toga, ako Vrhovni sud potvrdi presudu suca Dobronića, također neće biti moguće da se u konvertiranim kreditima dogodi novi scenarij iz noćne more. Imamo jako puno prostora za legalno rješenje problema. Sve ovisi o tome koliko je vlast zrela, pametna i spremna poštivati pravnu državu.

Dosad je to uvijek išlo polako i teško, ali zato smo mi iz Udruge Franak tu da polako guramo teške predmete na njihovo mjesto, i da ponovo i ponovo objašnjavamo ekonomistima pravnu problematiku, i da budimo pravnu uspavanu struku, koja se ne bi štela mešat u poslove jednog ministra financija. Nažalost, glavna kočnica, u to sam se uvjerio, jesu pojedini pravnici koji rade u HNB-u, koji su pravna i druga sramota naše domovine, pa onda zbog njih guverner pere ruke od svega, jer on to ne razme, ipak je on samo ekonomist, kaj bi on tu mogel razmeti… A niti njegov kolega po struci, naš ministar financija, nije puno bolji, koliko god se ja trudio objasniti, nailazim samo na kurtoaziju i muk. A DORH i dalje drži u ladicama prekršajne i kaznene prijave protiv banaka i guvernera. DORH i dalje ne pokreće prekršajne postupke protiv banaka.

E moji stručnjaci za financije, svi vi koji ste punili medije zadnjih godina svojim mudroslovljem, znate li kako su se zvali oni koji nisu poduzimali ništa u našoj zemlji svojevremeno dok je trajala ratna okupacija, koji su naprotiv podržavali okupatore, i nije li to jako slično sadašnjoj svojevrsnoj okupaciji financijskog lobija, koja se provodi primjenom nepoštenih ugovornih odredaba uz mirno promatranje države?

Nažalost, odvjetnička struka se također nije u značajnom obimu kvalitetno uhvatila u koštac s nezakonitim kamatnim stopama, nekako nerado zastupaju klijente dužnike s nezakonitim kamatnim stopama, nekako imam dojam da im to nije baš unosno, pa im se ne da. A kada se spomene potencijalna ništetnost ugovora kao tužbena mogućnost – tu su gotovo unisoni: „Neće vam to proći…“ Ako se ne promijeni pasivni stav struke u aktivni, svima će to jednom doći na naplatu. Dužnici već plaćaju godinama. Plaćaju nezakonite prekomjerne anuitete. Uslijed prekomjernih anuiteta glavnice se sporije tope. Dužničko ropstvo kuca na vrata.
Probudite se, svi vi uspavani stručnjaci.

Banke su u većini kredita ugovorenih prije 1.1.2013. nakon donošenja izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju iz NN 143/13 nepošteno i van-ugovorno odredile parametre za promjenu kamatnih stopa, i to na temelju nepošteno povećavanih kamata prije toga i na temelju zatečenih prilika s promjenjivim parametrima početkom 2014., a ne na temelju početnih uvjeta koji su vrijedili u trenutku ugovaranja svakog pojedinog kredita s nepoštenim ugovornim odredbama o promjeni kamatne stope. To izjavljujem već 500-ti put, ali stanje je i dalje identično. I dalje traje nezakonita svojevrsna financijska okupacija vjerovnika koji su zarobili dužnike uz pomoć domaćih pomagača koji peru ruke.Nadam se da će uskoro tome doći kraj, napisao je Aleksić.

Share This Article