U Hrvatskoj 500.000 ilegalnog oružja – Apsurdi oko dobivanja dozvole za oružje

Piše: Dražen Prša

Novi Zakon o oružju povećat će broj ilegalnog oružja u zemlji kojeg već sada ima 500.000 komada, a izravno je usmjeren protiv onih koji legalno posjeduju oružje. Tvrde to kritičari tražeći brojne izmjene novog prijedloga.

Novi Zakon o nabavi i registraciji oružja koji je Vlada u Sabor uputila s nadom u hitnu proceduru ipak je na kraju završio u redovnom čitanju, piše Jutarnji list u tiskanom izdanju od srijede.

Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza tvrdi kako su to uspjeli postići lobiranjem te ističe kako su se na takav korak odlučili jer je Zakon “protuustavan i pun apsurda”.

Predlagatelj se u donošenju novog Zakona nije konzultirao niti jedan savez ni udrugu pa je to rezultiralo brojnim nepromišljenostima.

Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Huber Kišpal tvrdi kako novi Zakon šteti tom sportu. “Kod nas je početna dobna granica za bavljenje streljaštvom 11 godina, a u drugim zemljama je 9. Dakle, naši mladi strijelci već u početku dvije godine zaostaju za onima iz zemlja zapadne Europe”, ističe Kišpal dodajući i kako se mlada osoba pod stručnim nadzorom može baviti do svoje 18. godine , a kad postane punoljetna mora imati oružani list pa se tako događa da netko kao junior osvoji medalju i potom mora završiti karijeru.

Apsurdima i kad su lovci u pitanju. Mladi do 18 godina ne smiju uzeti pušku u ruke, a potom polože lovački ispit i ispada da su odmah spremni za korištenje oružja koje prije nisu smjeli imati u rukama.

Odredba da policijski službenik bez naloga može ući u kuću vlasnika nekog oružja kako bi provjerio kako se ono čuva po Kišpalovim riječima je protuustavna, a sporno je i to što policija kako bi nekome odobrila dozvolu za oružje podatke o vama prikuplja kod susjeda i prijatelja što je princip “rekla – kazala” te ono što oni kažu nitko ne provjerava.

“Ako ste se nekome zamjerili, on vam može napakostiti i nikad nećete dobiti dozvolu”, kaže Kišpal dodajući i kako su liječnički pregledi svakih pet godina besmisleni jer se provjerava samo vid i šećer.

Facebook Komentari