Temperature debelo ispod nule – U unutrašnjosti Hrvatske susnježica i snijeg

Piše: Dražen Prša

Gospić i Otočac sa -14 stupnjeva ispod nule jutros u 06,00 sati bili su najhladniji gradovi u Europi.
Danas će sa sjevera doći naoblačenje, većinom poslijepodne te osobito navečer i u noći na četvrtak, mjestimična kiša, u unutrašnjosti i susnježica i snijeg.

U Ogulinu ima 23 cm snijega, Gospiću 16, ceste su prohodne i redovito se čiste na svim prometnim pravcima.

Na istoku i u gorju moguće je i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Ujutro na kopnu ponegdje će biti magla, javlja Hrvatski hidrometeorološki zavod.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, a ima je i na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Lipovac. Na mjestima pod maglom kolnici su vlažni i skliski, javlja Hrvatski autoklub.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.
Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog zimskih je uvjeta zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: Lika i Zadarska županija: DC42 Poljanak(g.ž.KA)-Poljanak (g.ž.LS), DC218 GP Užljebić-Dobroselo, ŽC5203 Sučević-Srb, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, ŽC5126, ŽC5140 i sve lokalne ceste na području Krasna, LC59122 Ledenik i LC59123 Konjsko sve lokalne i županijske ceste na području općina Lovinac i Perušić.

snijeglika1_drazenprsa

Za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.
Zimski su uvjeti i na državnim cestama: DC60 Trilj-Cista Provo-Imotski-GP Vinjani Donji i DC220 Tijarica-GP Kamensko.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, poslije čvora Jankomir u smjeru naplate Zaprešić (od 3.+800 km do 4.+800 km) vozi se usporeno, jednim trakom.

Za vrijeme održavanja utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu do četvrtka, 05. siječnja, zabranjen je promet u Ulici Bliznec i na Sljemenskoj cesti, od Ulice Bliznec do prilaza Kraljičinom zdencu. Privremena organizacija prometa povremeno se provodi i na Gračanskoj i Markuševečkoj cesti te u ulicama Ksaverska, Jandrićeva i Mlinovi.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa.

Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače upozoravaju na gužve i duža čekanja te im savjetuju da koriste susjedne granične prijelaze.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

Facebook Komentari