Susret Plenkovića i hrvatskih eurozastupnika – Zajedno ćemo jačati europski projekt

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Banskim dvorima se danas sastao s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Ovo je, valja napomenuti, prvi takav sastanak koji je jedan hrvatski premijer održao nakon što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije.

Kako je u izjavi nakon sastanka naglasio predsjednik Plenković, praksa Vlade RH bit će da se ovakvi sastanci održavaju barem dvaput godišnje.

Na moju inicijativu danas je održan sastanak s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Riječ je o kolegama s kojima smo Davor Ivo Stier i ja bili zajedno više od dvije godine.

Tajming ovog sastanka vrlo je dobar i vrlo koristan – zato što je na početku druge polovice mandata. Kao što znate, mandat kolegicama i kolegama u EP-u traje pet godina.

Činjenica da je ovo prvi susret predsjednika Vlade RH sa zastupnicima u EP-u – a da sam ja treći premijer otkada su zastupnici izabrani – dovoljno govori sama za sebe.

Želim – neovisno o tome kakva je praksa dosad bila – održavati kontinuirani dijalog sa zastupnicima u EP-u. Njih 11-ero, naime, ima važnu ulogu u zakonodavnom procesu Europske unije, a i sami znate da je veliki broj zakonskih akata ili izravno primjenjiv u hrvatskom pravnom sustavu ili ih Hrvatski sabor transponira u naš pravni sustav.

Uloga EP-a i hrvatskih zastupnika izuzetno je važna za ukupne demokratske procese u zemlji, kvalitetnu koordinaciju s aktivnostima na razini Vlade RH, na razini EP-a i Hrvatskog sabora. Razmotrili smo nekoliko ključnih tema koje su u ovom trenutku na dnevnom redu europskih institucija.

Prije svega, budućnost EU nakon odluke Britanaca na referendumu otprije nekoliko mjeseci, početak malteškog predsjedanja, obilježavanje 60. obljetnica Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu… Tema budućnosti europskog projekta je zajednička – raspravljat će se na razini i Europskog vijeća i Europskog parlamenta o pristupanju Hrvatske u Schengenski prostor. Zajednička su nam tema i aktivnosti vezane za našu politiku prema zemljama jugoistoka Europe.

Tu je i niz drugih zakonskih projekata važnih za Republiku Hrvatsku – europski semestar, ekonomsko-financijske teme, energetske teme, poljoprivreda i javno zdravstvo… Sve su to pitanja o kojima naše kolegice i kolege na dnevnoj bazi zauzimaju stavove i donose odluke te glasuju sukladno svojim političkim obiteljima.

Pokazali smo spremnost ove Vlade RH i svih resora da ih detaljno informiramo o stajalištima Vlade RH te da im sve korisne informacije budu na raspolaganju.

Želja mi je da ovakve sastanke održavamo periodično kada se ukaže potreba, ali minimalno dvaput godišnje. Očekujem da kolega Davor Ivo Stier, koji je i sam bivši eurozastupnik, ovakav dijalog vodi redovitije prigodom posjeta Bruxellesu. Hrvatska će imati proeuropski smjer, izrazito smo proeuropski orijentirana Vlada. Te stavove dijele i hrvatski eurozastupnici izabrani 2014. godine. Očekujem da ostvarujemo tu sinergiju i međusobnu komunikaciju.

Predsjednik Plenković je u setu postavljenih pitanja novinara odgovorio i na ono o modelu otkupa INA-e.

“Što se tiče stava Vlade RH koja je sastavljena od Mostovih i HDZ-ovih ministara, on je jedinstven. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović danas će izvijestiti javnost detaljnije o stavovima svog ministarstva. Model koji sam predstavio je najprimjereniji i najkorisniji kako bismo otkupili MOL-ove dionice INA-e. Smatramo da je inicijalna javna ponuda dionica HEP-a – 25 posto minus jedna – način na koji će Hrvatska ostvariti punu kontrolu nad dvije ključne energetske kompanije – HEP-om i INA-om.

Tako će se priskrbiti sredstva za otkup bez kreiranja novog javnog duga. Kada je riječ o hrvatskim braniteljima, ova im je Vlada dala posebnu pozornost. Znate da ministar Tomo Medved radi u partnerskom duhu s braniteljskim udrugama na nacrtu novog, jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja – koji bi objedinio sve ono što imamo u nizu zakonskih tekstova. Kada je riječ o zakonskom okviru za ovu inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a, sva ćemo pitanja koja su na dnevnom redu staviti na stol. O ovom detalju koji ste spomenuli o partnerima s Mostom nije bilo riječi.

Voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica u izjavi je zahvalila predsjedniku Plenkoviću na organizaciji ovog susreta te naglasila iznimno važnim suradnju s Vladom RH na ostvarivanju hrvatskih nacionalnih interesa na razini EU.

“Ovo je prilika zahvaliti predsjedniku Vlade RH u ime delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu što smo prvi put u tri i pol godine imali priliku razgovarati s premijerom i njegovim suradnicima. To je uistinu neprocjenjivo važno. Želimo u EP-u zastupati nacionalne interese. Kao što ste čuli, ovo je proeuropska Vlada na čelu koje imamo našeg bivšeg kolegu Plenkovića, a ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier također je naš bivši kolega.

Predstavljamo građane RH te, istovremeno, ono što ova Vlada želi komunicirati. Mnogo je tema koje se otvaraju – nalazimo se u delikatnom trenutku. Usudila bih se reći da je EU malo poljuljana, ali nije ugrožena. Ova populizam koji je na sceni želimo otkloniti, a posebno onaj koji bi se eventualno mogao dogoditi u Hrvatskoj.

Dodala je da je Hrvatska most prema jugoistoku Europe i nada se da ćemo pomoći i ostalim državama.

“Zalagat ćemo se za stabilno susjedstvo i kroz Odbor za vanjsku politiku EP-a kojemu sam odnedavno postala potpredsjednica. Sve ćemo teme dogovarati i komunicirati kako s Vladom RH, tako i stalnim predstavništvom u Bruxellesu – kako bismo djelovali homogeno i ostvarili ciljeve, kao, primjerice, ulazak u Schengenski režim, kazala je Dubravka Šuica.

Facebook Komentari