Novi zakon o pravima hrvatskih branitelja – težište na zdravstvenoj skrbi i stambenom zbrinjavanju

Piše: Dražen Prša

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je obilježavanju 25. obljetnice vojno redarstvene akcije “Širinci”, u općini Okučani, koja je počela je 30. prosinca 1991., a prekinuta je 3. siječnja 1992. godine potpisivanjem Sarajevskog primirja i izvedena je u sklopu iznimno uspješne akcije „Orkan ’91”, koja je polučila prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad jugoslavenskom vojskom i srpskim paravojnim postrojbama, neutralizacijom 21 srpskog uporišta na području zapadne Slavonije.

U akciji su poginula osmorica hrvatska branitelja, među kojima i jedan od zapovjednika, pukovnik Ivica Atlagović.

Nakon završetaka akcija “Orkan ’91” i „Širinci 92″, pod srpskom okupacijom ostalo je oko 600 četvornih kilometara od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške, no to je područje Hrvatska vojska u konačnici oslobodila vojno redarstvenom akcijom „Bljesak” u svibnju 1995. godine.

Bila je to prigoda da ministar Medved odgovori i na pitanja novinara vezana za novi zakon o pravima hrvatskih branitelja koji ide u Sabor.

“Što se tiče njegovog sadržaja težište je vidljivo iz proračuna, a ono je na zdravstvenoj skrbi. Stambeno zbrinjavanje je također vrlo važan iskorak”, rekao je ministar.

Dodao je kako je posebno važno da su rokovi kojim se reguliraju statusi hrvatskih branitelja i ratnog vojnog invalida anulirani. Dokazano je da se dugi niz godina nakon oružanog sukoba i proživljenih strahota može javiti bolest.

Težište će biti na medicinskim vještacima. U partnerskim odnosima s udrugama prepoznali smo koja su to bitna pitanja koja trebaju biti prepoznata u zakonu, istaknuo je Medved.

Facebook Komentari