Evo kako je premijer Plenković komentirao odlazak Predsjednice u SAD, spomenuo i HEP i INA-u

Premijer Andrej Plenković u srijedu je održao sastanak s hrvatskim zastupnicima u Europskom palamentu. Sastanak je trajao preko sat vremena, a nakon njega premijer i zastupnici obratili su se novinarima.

”Sastanak je održan je na moju inicijativu. Tajming sastanka je, po mom sudu, vrlo dobar i koristan jer je na početku druge polovice mandata koji traje 5 godina. Činjenica da je ovo prvi susret  predsjednika vlade s njima dovoljno goovri samo za sebe. Želim s njima kontinuirani dijalog.

Uloga EP-a i zastupnika je važna za ukupne demokratske procese i za koordinaciju na razini vlade EP-a i Sabora.

Prije svega razmotrili smo budućost EU nakon odluke 15 milijuna Britanaca na referendumu prije nekolio mjeseci. Imat ćemo obljetnicu Rimskih ugovora, a to je zajednička tema. Pristupanje Hrvatske u Schengen, aktivnosti koje se tiču naše politke prema zemljama jugoistočne Europe, niza drugih zakonskih projekata koji su važni za RH, europski semestar, energetika, poljoprivreda… Sve su to pitanja o kojima naši kolege glasuju na dnevnoj bazi.

Želja mi je da ove sastanke održavamo peridoično, kad se za to ukaže potreba, ali minimalno 2 puta godišnje. Očekujem da i kolega Stier vodi ovaj dijalog i redovitije, prilikom svojih posjeta u Bruxellesu. Izrazito smo proeuropski orjentirana Vlada i očekujem sinergiju”, kazao je Plenković.

Europarlamentarka Dubravka Šuica zahvalila je premijeru na organizaciji razgovora.

”Ne želimo u EP biti freelanceri, želimo zastupati nacionalne interese. Mi predstavljamo građane Hrvatske i ono što ova vlada želi komunicirati s građanima. Puno je tu tema, nalazimo se u delikatnom trenutku. EU je poljuljana, ali nije ugrožena. Želimo otkloniti populizam, posebno onaj koji bi se mogao dogoditi u Hrvatskoj. Puno je i drugih tema, Brexit koji je otovorio Pandorinu kutiju. Mi ćemo se zalagati da imamo stabilnost u susjedstvu i nadam se da ćemo sve teme komunicirati i dogovarati se s Vladom”, kazala je Šuica.

Tonino Picula također je zadovoljan formatom i sadržajem razgovora s premijerom .

”Druga polovica našeg mandata teče, ali već ovog trenutka EU ne izgleda kao kad smo izabrani u EU. Hrvatska je ušla kao 28 članica, a madant će dočekati kao 27. EU je pred iskušenjima i današnji  sastanak je povukao značaj suradnje. Izazova je jako puno. Naravno govorili smo i o nestabilnostima jugoistočno od Hrvatske. Riječ je o zemljama koje žele ući u EU, ali pred njima su brojne prepreke”, rekao je Picula.

Premijer komentirao i aktualna događanja oko Ine.

”Što se tiče stava Vlade RH ja odgovoram za njezin stav, a on je jedinstven. Minstar Dobrović danas će izvijestiti o stavovma ministarstva. Oni su jedinstveni. Po nama je prodaja 25 posto dionica HEP-a najprimjereniji model kako bismo otkupili dionice Ine. To je način kako će Hrvatska imati kontrolu nad dvije ključne kompanije i tako priskrbiti sredstva za otkup bez stvaranja novog javnog duga. Ministar  Medved radi u partnerskom duhu s udrugama na novom jedistvenom zakonu, a kada je riječ o zakonu o privatizaciji HEP-a mi ćemo sva pitanja staviti na stol.

Plenković je naglasio kako ova tema traži širi konsenzus.

”S Bernardićem sam se nekoliko puta vidio otkad je izabran. Mislim da imamo puno zajedničkih tema i razgovarat ćemo s njima i ostalima o Ini i načinu te modelu kako otkupiti dionice MOL-a”, kazao je  Plenković.

Upitan je li upoznat s odlaskom bivšeg premijera Oreškovića u Nizozemsku i to pod mjerama osiguranja, na trošak poreznih obveznika te razmišlja li o ukidanju uredbe koja to omogućuje, Plenković je kazao kako takvu vrstu zaštite ima uski krug ljudi.

”Ta uredba postoji dulje. Koliko mi je poznato tu vrstu zaštite ima uski krug dužnosnika. Ona traje 6 mjeseci. Razmotrit ćemo tu temu bivši. Dužnosnik se vlastitom odlukom može odreći te zaštite. Sigurnosne službe to mogu prihvatiti. Mi ćemo o tome razgovarati i vidjeti što je najprimjerenije”.

Plenković je komentirao i odlazak Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na službeni put u SAD, ali nije htio otkriti razlog njezinog odlaska.

”Vodit će važne i korisne razgovore”, kratko je kazao.

Facebook Komentari