Dobrović: Most se slaže s modelom ministrice Dalić i kupnjom INA-e od prodaje dionica HEP-a

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović obratio se medijima povodom prijedloga Vlade, koji je jučer predstavila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, da se dionice Ine od MOL-a otkupe novcem od prodaje 25 posto minus jedne dionice HEP-a.

“Model kojim se ostvaruju finacijska sredstva za poduzimanje ove transakcije predložen je od strane potpredsjednice Vlade i model s kojim se mi slažemo. Bitno je da se u pripremi tog modela poduzmu koraci, prvi o kojoj se točno imovini radi, da se ne ponove situacije kakve smo doživjeli u Hrvatskoj poglavito s telefonskom infrastrukturuom, zatim vrlo je važno da se krene odmah s jačanjem financijskoga plana, zato što je HEP tvrtka koja ima snažne potencijale za razvoj i širenje u cijeloj regiji”, rekao je Dobrović.

Istaknuo je da smo sad svjedoci umrtvljene politike razvoja HEP-a, a da se Vlada nada da će se izlistavanjem tvrtke na burzi steći uvjeti da se tvrtka ustvari ojača. “Ono što je bitno jest da cijeli proces prati donošenje zakona o ovom postupku, o privatizaciji HEP-a. Vrlo je važno ograničenje od 25 posto minus jedna dionica kako bi HEP, kao strateška energetska kompanija ostala u trajnom vlasništvu Republike Hrvatske”, rekao je Dobrović.

“Sve skupa će nas ovo dovesti u situaciju da se privatizacija HEP-a u ovom obimu doživi kroz neko vrijeme svakako drugačije nego kad govorimo o privatizaciji nekih kompanija”, dodao je.

Na pitanje novinara kojim će se sredstvima moći investirati u HEP, ako sav novac od prodaje dionica ode u kupnju Ine od MOL-a, Dobrović je istaknuo da financijski potencijal HEP-a ne bi bio ugrožen, nego da Vlada, dapače, smatra da se pravilnim postupanjem i provedbom procesa može ojačati i budućnost HEP-a i njegov financijski kapital. “Ovo je svojevrsna dokapitalizacija, gdje se primarno hrvatskim građanima, mirovinskim agencijama i tako dalje omogućava kupnja dionica. Omogućava se sudjelovanje u benefitima dobrog poslovanja HEP-a na kojem će se svakako inzistirati, jer ima sve preduvjete snažnog razvoja u regiji, i ti se preduvjeti moraju i mogu ispuniti”, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike.

Osvrnuvši se na protivljenje dijela saborskih zastupnika ideji da se Inu kupi novcem od prodaje dionica HEP-a, Dobrović je rekao da pojedini zastupnici često reagiraju srcem i domoljubno. “Međutim, detaljniji uvid u prirodu stvari, u proceduru, u segmente, odnosno osigurače kojima ćemo zajamčiti provedbu ovoga postupka na način da se zadrže strateški nadzori i osigura njezin razvoj. Kad se sve skupa razluči, neće iti problema. Bit će razvidno svima, građanima, saborskim zastupnicima, da se radi o dobrom procesu. Odredbe zakona osigurat će da se tvrtke od strateškoga interesa zaštiti trajno, te da upravljanje takvim tvrtkama ne bude u vanjskim rukama”, rekao je Dobrović.

Objasnio je koje su strateške tvrtke u Hrvatskoj. “Što se HT-a tiče, tu su neke stvari trajno prošle, ali kad govorimo o energetskim tvrtkama, to su Ina i HEP”, rekao je Dobrović, koji nije želio komentirati zahtjev branitelja, da im se omogući sedam posto dionica HEP-a.

Ministar zaštite okoliša i energetike dotaknuo se i Plana gospodarenja otpadom, rekavši da je njegovo donošenje na sjednici Vlade sutra.

Facebook Komentari