Diskriminacija u državnom HŽ-u na sudu: Ženi dali manju otpremninu nego kolegi s istim uvjetima

Tvrtka HŽ Putnički prijevoz, koja je 2014. godine sklopila sporazumne otkaze s više od 200 djelatnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, muškim je zaposlenicima isplatila otpremnine 40 posto više nego zaposlenim ženama s istim stažem i ostalim uvjetima u toj tvrtki!

Radilo se o diskriminaciji koju HŽ Putnički prijevoz prema zaposlenicama koje su primile nižu otpremninu mora hitno ispraviti, utvrdio je nepravomoćno Općinski sud u Varaždinu, piše Jutarnji list.

Tom se sudu obratila Mira L., bivša zaposlenica HŽ Putničkog prijevoza, kojoj je u travnju 2014. godine, u dobi od 60 godina, nakon gotovo 34 godine staža u toj tvrtki, ponuđen sporazumni otkaz i poticajna otpremnina od 140.000 kuna. Istovremeno, njezinu muškom kolegi, s potpuno istim uvjetima, isplaćena je otpremnina u iznosu od 200.000 kuna.

Žalila se interno

Kad je vidjela kakva joj je otpremnina isplaćena, Mira L. se žalila u tvrtki, no nije postigla ništa. Dobila je objašnjenje da se tvrtka nastoji sporazumjeti s radnicima koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu tako da ih potakne na tu opciju, a da zauzvrat dobiju poticajne otpremnine. Zbog toga iznos poticajne otpremnine HŽ Putnički prijevoz nije vezao uz staž ili druge uvjete stečene kod poslodavca, nego uz dob radnika i broj godina koje mu nedostaju do pune starosne mirovine. Tijekom 2014. godine muškarci su u punu starosnu mirovinu mogli s navršenih 65, a žene, prema tumačenju HŽ Putničkog prijevoza, sa 61 godinom. Prema tablici otpremnina koju je izradio HŽ Putnički prijevoz, radnicima kojima nedostaju četiri godine do starosne mirovine pripadala je otpremnina od 200.000 kuna, onima kojima nedostaju tri godine otpremnina od 180.000 kuna, za dvije godine 160.000 kuna te za jednu godinu 140.000 kuna.

Budući da je Mira L. 2014. godine imala 60 godina, nedostajala joj je jedna godina do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu prema tumačenju HŽ Putničkog prijevoza, te joj je isplaćeno 140 tisuća kuna otpremnine, dok je njezinom kolegi s istim uvjetima isplaćeno 60.000 kuna više, jer su mu do starosne mirovine – dakle, dobi kad poslodavac zakonski od zaposlenika može tražiti umirovljenje – nedostajale četiri godine.

Dob za mirovinu

Postane li presuda varaždinskog suda pravomoćna, HŽ Putnički prijevoz sad će Miri L. morati nadoknaditi 60.000 kuna sa zateznim kamatama i podmiriti troškove suđenja. Sud je, naime, utvrdio da tumačenje HŽ Putničkog prijevoza nije valjano.

Prvo, utvrđuje sud, iznos otpremnine, sukladno Zakonu o radu, ponajprije se veže uz dotadašnji rad pojedinog radnika kod poslodavca te se najčešće isplaćuje kao određeni iznos po godini staža kod poslodavca. Stoga, ističe sud, moraju biti isplaćene u jednakom iznosu i muškarcima i ženama s jednakim uvjetima te ne smiju biti vezane uz njihovu dob.

Uz to, i kad ova odredba ne bi bila dovoljna, HŽ Putnički prijevoz pogrešno je, prema mišljenju suda, interpretirao Zakon o mirovinskom osiguranju i dob za odlazak u starosnu mirovinu, uz koju je vezao iznose otpremnina. Naime, prema tom zakonu, i žene i muškarci tek sa 65 godina stječu uvjete za punu starosnu mirovinu. Međutim, budući da su do 2010. žene u punu mirovinu mogle pet godina prije muškaraca (sa 60 godina), uveden je prijelazni rok pa se ženama svake godine povećava potrebna dob za umirovljenje za tri mjeseca da bi tek 2030. godine morale imati 65 za punu mirovinu. Tako su 2014. u punu starosnu mirovinu mogle i sa 61 godinom.

No, ističe sud, to je stvar izbora žene koje one mogu, ali ne moraju iskoristiti: one, prema općem pravilu, u starosnu mirovinu idu sa 65 godina i poslodavac im do tog trenutka ne može otkazati radni odnos po sili zakona zbog umirovljenja.

Ženin izbor

Budući da je odlazak sa 61 godinom isključivo ženin izbor, a da svaki odlazak u mirovinu znači financijski udar na osobu, “ovakva razrada poticajnih otpremnina prema nedostajućim godinama, a koja je različito određena za muškarce i za žene, predstavlja diskriminirajući postupak prema ženama”, smatra Općinski sud u Varaždinu.

Bez politike: Je li žena čovjek?

Facebook Komentari