SDP sve otvorenije protiv ideje da se prodaju dionice HEP-a i otkupe dionice Ine

Ad

“Zašto sad dobro poduzeće prodavati da bi se kupilo ono koje je u lošem stanju? To nema nikakvog smisla. Osim toga, zamislite apsurdnu situaciju, a to je pravno moguće, da MOL proda Hrvatskoj svoje vlasničke udjele u INA-i i kupi dionice HEP-a, koje će im onda donositi siguran profit”, upozorio je SDP-ov Branko Grčić.

SDP će do zasjedanja Sabora, iza 15. siječnja, pripremiti interpelaciju o radu Vlade vezano za INA-u i onda će je uputiti u proceduru. Glavni autor interpelacije je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

“O toj interpelaciji razmišljamo od trenutka kad je Europska komisija zatražila izmjene Zakona o privatizaciji INA-e. U međuvremenu se dogodilo još nekoliko stvari vezanih za to poduzeće, pa će u interpelaciji sigurno biti riječi i o njima. Tražit ćemo, dakle, očitovanje Vlade o spomenutom zahtjevu Komisije, zatim o namjeri nacionalizacije Ine, kao i o ideji da se dionice u vlasništvu MOL-a otkupe novcem dobivenim prodajom 25 posto HEP-a”, rekao je Branko Grčić za Novi list.

On posebno upozorava na neprihvatljivost modela prema kojem bi novac namaknut privatizacijom HEP-a poslužio za povratak INA-e u hrvatsko vlasništvo.

“Na jednoj strani imate HEP, firmu koja godišnje donosi između 1,5 i dvije milijarde kuna dobiti, a na drugoj INA-u, koja posljednje tri godine proizvodi po milijardu kuna gubitka. I zašto sad dobro poduzeće prodavati da bi se kupilo ono koje je u lošem stanju? To nema nikakvog smisla. Osim toga, zamislite apsurdnu situaciju, a to je pravno moguće, da MOL proda Hrvatskoj svoje vlasničke udjele u INA-i i kupi dionice HEP-a, koje će im onda donositi siguran profit”, ističe Grčić.

SDP je i nedavno pokušao u Saboru otvoriti raspravu o INA-i, na način da su njihovi članovi u Odboru za europske poslove zatražili sazivanje sjednice tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevu Europske komisije. Međutim, predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević (HDZ) otkazao je sjednicu koju je sazvao za 14. prosinca i ona do danas nije održana.

Facebook Komentari