Odgovornost za napad u novogodišnjoj noći u klubu Reina, u kojem je ubijeno 39 osoba, preuzela Islamska država

Piše: Dražen Prša

Pro vladine novine Karar i Hurriyet prenose vijest da turske vlasti vjeruju kako je napadač iz srednje Azije te kako je po nacionalnosti Uzbekistanac ili Kirgistanac.

sefa-boydas
Policija je način napada povezala sa napadom izvršenim u zračnoj luci Ataturk prošle godine koji je odnio velik broj žrtava, te istražuju je li isti ogranak ISIS-a izvršio oba napada.

“U nastavku blagoslovljenih operacija koje Islamska država provodi protiv Turske, heroj vojnik kalifata je napao jedan od najpoznatijih klubova u kojima kršćani slave njihove otpadničke praznike”, poručila je Islamska država.

Kako prenose agencije , napadač je u bijegu, no najprije je na ulazu ubio policajca i zaštitara te je potom ušao u klub u kom se nalazilo između 500 i 600 osoba. Ubijeno je 39 i ranjeno 69 ljudi.

Skoro dvije trećine žrtava su stranci koji su u Istanbulu htjeli dočekati Novu Godinu.

U tijeku su identifikacije žrtava a za sada je identificirana 21 osoba.

Ni jedan mjesec tijekom 2016. godine nije prošao bez napada koji je odnio veći broj žrtava. ISIS kaže kako u Turskoj ima nekoliko ćelija te su u prosincu prikazali video u kojem su ubili dvojicu vojnika iz Turske i pozvali svoje pristaše na osvajanje Istanbula.

Hrvatski košarkaš Markota i supruga su srećom zakasnili u istanbulski klub, terorist upravo ulazio

Share This Article